2011. augusztus 31., szerda

Szeptember - Szent Mihály hava - Földanya hava


Újra itthon... Lélekben még csak részlegesen... Élménybeszámoló a napokban jön...
Most a Szeptemberről...
de a kedvenc képemet azért felteszem a poszt végére :)

Az év negyedik negyedének hónapjaira már nem jutott római híresség, ezért a kilencedik, de a régi naptár szerint csak a hetedik (septem = hét) hónap a mai napig megmaradt „Septemberis Mensis”-nek. A Nap a hónap végén elköszön a kalászos Szűztől, és átlép a Mérleg csillagképbe. Ekkor van az őszi napéjegyenlőség. Innentől rövidebbek a nappalok mint az éjszakák, kezdődik a téli időszámítás.
Az őszelő kellemesen meleg napokkal és lassan hűvösödő éjszakákkal köszönt be. A szeptemberi napok bágyadt ragyogásában fehér fonalak – apró pókok – lebegnek a tarlók felett. A köznyelv ezeket „ökörnyál”-nak nevezi. Kezdődnek az őszi mélyszántások, a búza, az őszi árpa vetésének előkészítésére. Erdeink lassan őszi színekbe fordulnak. Az állatvilágot valamilyen titokzatos nyugtalanság keríti hatalmába, megindul a madárvonulás.Szeptember a betakarítások hónapja.

Lélektanilag a mérlegkészítés ideje: Mit értem el, mit érleltem meg ebben az évben? Mi az amit szeretnék elengedni?
/Forrás: Hónapsoroló Virtus/

"Az ökörnyállal kezdődik, a mustszagú erjedéssel, a dáliákkal, a színházi bemutatókkal és a japán-kínai háborúval; évszakok, egy idő óta, általában háborúkkal kezdődnek. Az égre nézünk, a sűrű, szirupszínű égre, hallgatjuk a berúgott darazsak dongását, a távoli bombák robbanását. E bombák messze robbannak, Spanyolországban és Kínában. A természet az enyészet felé tart; de az ember sem tétlen.
Bombával és ökörnyállal kezdődik, s a végén, szeptember végén, természetesen egy verssel ér véget, melyben minden rögzítve van, amit e pillanatról mondani lehet. Ez a vers külön lebeg a világirodalomban, mint egy eltévedt bolygó, melynek semmi köze a naprendszerhez, honnan elszakadt. Tartalma szegényes. Mindössze arról szól, hogy még nyílnak a völgyben a kerti virágok, s a huszonnégy éves költő neszeli az öregséget, az elmúlást, a szerelem állhatatlanságát. Ezenfelül még a világmindenség is benne van, s minden, amit az ember élettel és halállal kapcsolatban érez.
Ezt a verset mondogatom, s kutyámmal járok, mint egy orosz író, az édes, mustszagú és enyhén mustárgáz illatú őszben. A présházakban töltik a hordókat, és a gyárakban töltik a bombákat, messze valahol, szerte az őszülő világon.
A vers olyan erővel kezd szólani, szeptember végén, mintha megszólalt volna valahol egy láthatatlan zenekar. Hozzám tartozik, mint egy személyes élmény emléke. Minden szavát külön szeretem: azt is, hogy kerti virág-ot írt őszi virág-ok helyett, azt, hogy takarta helyett takará-t írt a költő, szenvelgő és régies fordulattal. Dallama, a versnek az a másik, a szavak értelmétől csaknem független tartalma, oly rejtélyesen rögzített, mintha kottába írták volna. Szeptember végén egyszerre zengeni kezd a vers, száz esztendő távolságán át, s felkavarja az időben és a mulandóságban egy szerelem és egyfajta nemesen kacér, megdöbbentően őszinte és frivol halálfélelem emlékét. Ezzel a verssel szívemben, kampós bottal karomon, kimegyek kutyámmal az őszbe. A délután meleg még. A természet szőlőcukorral táplálja gyengülő érlökését. A szökőkút tava pislog, mint egy öreg ember enyves szeme, ravaszul és alamuszian.
Az ősz a Hűvösvölgyben kezdődik, valamivel a Vámház mögött, s a Nagykovácsi rétet megkerülve elhalad a Szép Juhászné mellett; így tart a város felé. Mire az Olasz fasorba beér, már egészen városias, lódenkabátos. Délután négy és öt között kezdődik, mikor a Veronikánál még cigányzene szól, s a hűvösvölgyi cukrászdában szegény, nyugdíjas, beteg és rosszkedvű milliomosok szacharint tesznek kávéjukba. Valahol zene játszik, egészen régi és fellengzős operarészleteket, például az Undine nyitányát. A kerti utak mentén a kőangyalok hajfürtjeit vérpiros szőlőlevél ékíti. Mindez kissé édeskés, csiricsáré és túltömött, olyan, mint egy olasz opera búcsújelenete. Elmegyek a Veronika előtt, s biztosan tudom, még tartogat az élet számomra valamit, ami egyszerre lesz orvosság és édesség, mámor és szőlőcukor. Megállok, körülnézek, várakozom."
/Márai: Szeptember/ 

A kedvenc fotóm...:))

2011. augusztus 20., szombat

Nyaralunk...


... legközelebb szeptember elején jelentkezem. 

Szép nyár végi napokat kívánok Mindenkinek!

"Minél több mindent ismersz, 
annál több mindent szeretsz,
és minél több mindent szeretsz,
annál több örömöt lelsz az életben."
/Iris Origo/





2011. augusztus 17., szerda

Szedres muffin-Kardamomos és banános szederlekvár


Kétféle szederlekvár készült vasárnap délelőtt: kardamomos szeder és banános szeder. Ha még nem próbáltátok a banánt lekvárban, hát mindenképp érdemes. Még tavaly nyáron kattantam rá, az egyik kedvenc a banános sárgabarack leki, idén is készült belőle pár üveg. A banán íze valahogy átlényegül ha megfőzzük, kiegészül vmi plusszal. A kardamom meg régi nagy kedvenc, lekvárban most próbáltam először, és biztos hogy nem utoljára.

A muffin triviális, de finom:)


Banános szederlekvár:
800 g szeder, 400 g banán, 350 g cukor, 1 tk citromsav, 1 zacsi dzsemfix 3:1
A megmosott, átválogatott szedret és a meghámozott, apróra vagdalt banánt összekeverem a  cukorral, dzsemfix-szel, citromsavval és közepes lángon felteszem főzni, amikor már levet engedett botmixerrel beleturmixolok párat. Ha felforrt 3 percig hagyom zubogva forrni, leveszem a tűzről, steril üvegekbe töltöm és 15 percre fejre állítom. Aztán mehet a polcra.

Kardamomos szederlekvár:
1200 g szeder, 350g cukor, 10 szem zöld kardamom, 1 cs dzsemfix 3:1

A megmosott, átválogatott szedret összekeverem a  cukorral, dzsemfix-szel és közepes lángon felteszem főzni, amikor már levet engedett botmixerrel beleturmixolok párat. Közben a zöld kardamom magokat kiszabadítom a héjukból, mozsárban összetöröm és a lekvárhoz adom. Ha felforrt 3 percig hagyom zubogva forrni, leveszem a tűzről, steril üvegekbe töltöm és 15 percre fejre állítom. Aztán ez is mehet a polcra a többi mellé.


Szedres muffin:
150 g liszt, 150 g cukor, 120 g vaj, 4 tojás, 1 tk sütőpor, 4 ek tej, 120 g szeder, 50 g étcsokoládé

A tojásokat a cukorral kézi mixerrel fehéredésig keverem, hozzáadom először a vajat, aztán a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, homogén állagúra keverem, majd a végén hozzáadom a megmosott, lecsepegtetett szedret és az apróra tördelt csokit vagy a süthető csokicseppeket. Muffin formába kapszlikat teszek, 2/3-ig töltöm a tésztával és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütöm.



2011. augusztus 15., hétfő

Szeder-joghurt fagyi pálcán


Nyár elején úgy terveztem hogy rengeteg olasz és francia desszert kerül majd fel a blogra. De a nyár jött és máshogy alakította magát. Nem bánom:) A vasárnap délelőtt a szeder jegyében telt, készült kétféle lekvár, muffin, fagyi, pannacotta, ezeket még gyorsan felteszem a héten, aztán indulunk nyaralni:)

Toszkána... Három éve jártunk ott, a varázsa azóta is tart. Hetek óta ennek lázában égek, olvasok, írok, álmodozom... Az úti célunk 20 km-es körzetében 3 kézműves csokiműhely is lesz, ez persze csak hab a tortán. Imádom az olívaligeteket, a dimbes-dombos gyönyörű tájat, az ódon kisvároskák hangulatát, a finom ételeket, borokat, az időtlenséget amibe szeretek újra és újra belefeledkezni...  


 
Hozzávalók:
800 g görög joghurt (Bakoma), 2 dl 30%-os tejszín, porcukor, 300 g szeder, 100 g kristálycukor

A joghurtot a tejszínnel összekeverem és kézi mixerrel felhabosítom, hozzáadok porcukrot ízlés szerint, hűtőbe teszem 2-3 órára. A szedret a 100 g kristálycukorral közepes lángon sűrűre főzöm, majd hagyom kihűlni. A joghurtos masszát fagyigépbe töltöm, mikor elkészült hozzáadom a sűrűre főzött szedret, majd kikapcsolom a gépet és sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntöm a fagyit. Beleállítom a pálcákat és 1-2 órára jégre teszem. Könnyű, üdítő, savanykás-édeskés, nagyon finom:)



2011. augusztus 6., szombat

Vaníliaolaj



Egy gyorsan és könnyen megvalósítható ötlet. Használhatjuk halakhoz, húsokhoz, salátákhoz, desszertekhez, de hogy kapcsolódjon kicsit az előző posztban felvetett afrodiziákum kérdéshez, akár masszázsolajként is :)

Hozzávalók:
1 vaníiliarúd, 250 ml szőlőmagolaj

Az olajat felmelegítjük, a vaníiliarudat felhasítjuk, a magjait belekaparjuk az olajba, majd a rudakat is beletesszük. 10 percig kislángon főni hagyjuk. Sterilizált sötét üvegbe töltjük, 3-5 napig hagyjuk állni, és kész. Felhasználás előtt rázzuk fel. 3 hónapig áll el.

Ötlet: Ecetek, olajok - Cser Kiadó



2011. augusztus 4., csütörtök

Rózsalikőr


Érdekes ízvilágú ez a rózsalikőr, a rózsa íze mellett meglehetősen intenzív benne a fahéj és a szegfűszeg is. Bódító:) Tényleg az. Nekünk bejött. Valószínűleg afrodiziákum is, de erre nem tennék esküt.

Hozzávalók:
50 g kezeletlen illatos rózsaszirom, 700 ml fehér rum vagy vodka, 250 ml cukorszirup (2 rész cukor:1 rész víz arányban), 30 ml rózsavíz, 1 darabka fahéj, 2 szem szegfűszeg



Az átválogatott, megmosott és gyengéden megszárítgatott rózsaszirmokat palackba tesszük, beledobjuk a fahéjat és szegfűszeget is, és ráöntjük az alkoholt. Az üveget lezárjuk és világos helyen 6 hétig pihentetjük, naponta felrázzuk. 6 hét után pelenkán keresztül átszűrjük, a szirmokat és a fűszereket kidobjuk és összekeverjük a cukorsziruppal, rózsavízzel. Sterilizált üvegbe töltjük és lezárjuk. Hűvös, sötét helyen tároljuk még kb. 2 hétig, aztán fogyasztható. 1 évig áll el. 

/Ötlet: Likőrök házi készítése - Cser Kiadó/


2011. augusztus 2., kedd

Augusztus - Kisasszony hava - Nyárutó - Új kenyér hava

 
Az augusztus régi neve a rómaiaknál „Sextilis” volt, mert a hatodik (sextus) hónapja volt az esztendőnek. Ez a neve maradt meg még a Julius Caesar-féle naptárreform után is. Amikor azonban Augustus császárnak Krisztus előtt 7-ben az időközben újra felszaporodott szökőnapok miatt újabb naptárrendezést kellett végrehajtania, akkor ennek a hónapnak a nevét is megváltoztatta: miután életének legtöbb szerencsés eseménye ebben a hónapban játszódott le, azért a saját felvett nevével jelölte meg ezt a hónapot.
/Forrás: Jeles Napok/
 
Augusztusban éri el a meleg a tetőpontját. A föld ekkor telítődik nap- és életenergiával, az embernek is fel kell töltenie magát energiával. Most amikor teljes pompájában tárul elénk a természet, keressük társaságát, a belőle sugárzó erőt.

„A növények némák ... Hangulatuk a csend. Színük nyugtató. Létükben béke él ... Dimenziójuk a mélység és a magasság. Földből és fényből élnek ... A fák, az erdők, a mezők oxigént lehelnek: ÉLETET ___ ingyen. Mit kérnek? Kíméletet.
Nincs örömed? Menj erdőbe, keress rétet, és érezd a növények életét. Hidd el, lesz örömed. Olyan csöndes, igaz, oly szép, mint a virágok illata, mint a fák élete”
/Mácz István: Örülj velem!/ 

A Naperőből annyit vegyünk fel magunkba, hogy egész télen, egész évben sugározzon bennünk, belőlünk. A Naperők - szíverők is és most nyílik lehetőségünk arra, hogy szívünket kitárjuk, kitágítsuk. 

A „két asszony köze”, Nagy boldogasszony napjától Kisasszony napjáig varázserejű időszak. A néphagyomány szerint akkor kell gyűjteni a gyógynövényeket. Azután tároljuk a szárított gyógynövényekben - télire - a varázserőket. Ha tehetjük, menjünk ki a szabadba, tegyünk nagy sétákat, kirándulásokat, foglalkozzunk a földdel, növényekkel. Sétáljunk sokat mezítláb agyagos, homokos talajon! 
 
Táplálkozásunkon is ajánlott változtatnunk a természetes étrend jegyében. A most termő gyümölcsök, zöldségek koncentrált kozmikus energiát tartalmaznak. A gyümölcsevés, a dinnye- és szőlő-kúra ideje ez a hónap. A dinnye húsát kínálja - hús helyett. A hónap folyamán megjelenik a szőlő is.A legalább háromhetes szőlőkúra kitűnően egészíti ki a dinnyekúrát, s teljes felfrissülést eredményez. Az áfonya, a fekete szeder, az erdei szamóca, a kökény, a csipkebogyó és más vadon termő bogyós gyümölcsök nemcsak színesítik étrendünket, de ki is egészítik a kultúrnövények gyümölcseinek esetleges hiányosságait. Bőségesen vegyük étrendünkbe a szépítő, a bőrt tisztító, a májműködést serkentő uborkát, cukkinit, a fiatal tejes kukoricát! 
/Forrás: Hónapsoroló Virtus/

"Megtérnek a tengertől, a hegyek közül, az idegen, nagy városokból, ahol minden olyan különös, a reggeli teához sült szalonnát adnak, s az emberek nem veszik le kalapjukat, ha belépnek egy üzletbe, s a hölgyeknek nem csókolnak kezet: megtérnek a világból, lelkesen és hadarva adnak elő, két kézzel csomagolnak ki kagylót, melyben a tenger zúg, egy nő szemének emlékét, amint Velencében a vaporetto fedélzetén visszanézett, újfajta ruhafogast, amilyet nálunk nem ismernek. Lelkendeznek, aztán sóhajtanak, leülnek a félig kicsomagolt málhák között, kifulladtan, fáradtan, tehetetlenül. Egy pillanatig ülnek így, révedező pillantással, emlékektől csillogó szemmel, önfeledt mosollyal. Nem hallják, mikor ebédhez hívják őket. A padlón papucs hever s a Dávid-szobor apró gipszmása s egy villamosjegy Párizsból. „Igen, jövök már”, kiáltják az ebédlő felé. E pillanatban elkomolyodnak. 
De ez a komolyság, az első kanál levessel már el is múlik. Milyen szép a lakás! Persze, kitakarították, amíg ők oda voltak. Milyen szép az otthon, s Párizsban láttak egy négert, ott ült a sugárúton egy kávéház előtt, fehér nyári ruhában, girardikalapban, s arra a fűszeresre hasonlított, akinek régen, régen, harminc év előtt üzlete volt Kalocsán. Még szeptember előtt kifestik a lakást, mondják, s a kályhákat is át kell állítani. De Velencében, a dózsék palotájában, nem volt fürdőszoba; ki hinné?... Végre, igazi étel, mondják teli szájjal és csillogó szemekkel; egész úton nem kaptak egy falat rozskenyeret! De aztán eszükre jut a pillanat, mikor Hampsteadban, egy kis fennsík domborulatáról lenéztek Londonra, s egyszerre hallgattak, mert éppen este volt, s London oly nagy volt és olyan vidékies, s végképp nem értették. Aztán lefeküsznek a díványra, belélegzik az ismerős szoba változatlan illatát, még akarnak mondani valamit, Elíz csomagolja ki a pipereszereket is, mert félős, hogy kiömlött a kölnivíz. Firenzében rossz volt az ágy, még akarnak valamit. De akkor már alszanak.
Alusznak és álmodnak, s a világ csodálatosan keveredik álmukban az otthon illatával. Közben csendesen elered az eső. Mikor felébrednek, fél öt felé, már csapzott, sárgás lombozatú fák állanak az ablak előtt, s a háztetők fölött köd száll. Most megnézik a postát, s csodálkoznak, mily sok közük maradt a világhoz! A szobák, amíg odajártak, a világban, kihűltek. Eszükbe jut Szent István. Eszükbe jut, hogy két hét múlva beíratás, s aztán kezdődik az a különös, szívós, ernyedetlen, megszokott és mégis nyugtalanító feszültség, ami az otthoni élet, az otthoni munka és az otthoni pihenés. Rómában persze könnyebb, gondolják. S lemennek a kávéházba, amely így augusztus vége felé már egészen őszies; a biliárdozók hangosabbak, a lámpákat hat felé gyújtják, s elmenőben észreveszik, hogy a temetésrendező kirakata tele van egészen új, érdekes gyászjelentésekkel. E jelentéseket hazamenet figyelmesen elolvassák. 
Aztán elkövetkezik az éjszaka, s álmuk már tisztább, nyugodtabb. Néha még hallják egy londoni gépkocsi tülkének sivítását vagy a hangot, amint egy fiatal leány fölnevetett a tengerparton. Miért nevetett? – kérdik szórakozottan, némán. Az ismerős utcákon már közönyösen járnak, engedelmesen és várakozás nélkül. Az augusztus még fénylik egy pillanatra, s e fényben megvillan a világ emléke. Milyen is a világ? Van benne tenger és goromba, idegen pincérek s nagy festők képei, s valami, amit nem lehet tökéletesen megérteni."
/Márai: Augusztus/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...