2011. szeptember 30., péntek

Szőlőpálinkás vagy bodzaszörpös bonbon liofilizált szőlővel és Díj


Nagyon rég a Tavasz volt számomra Az Évszak. Folyton azt vártam, vagy épp azt sirattam. Egy jó ideje már sokkal harmonikusabban tudok kapcsolódni az évszakok változásához, az aktuálishoz, a Most-hoz. Érzem az Ősz érkezését és kellemes borzongással tölt el. Belélegzem a Föld illatát, hallom a lehulló falevelek susogását, a bőrömön érzem a reggelek hűvös érintését. Örülök hogy a piacon újra felbukkant a sütőtök, a Vilmos körte, a szőlő. 
Ma egy liofilizált Otello szőlővel készült bonbont hoztam, a felnőtt verzió szőlőpálinkával, a gyermek bodzaszörppel készült az aktuálisan kedvenc formámban.
 

Hozzávalók (24 db):
250 g 70%-os étcsoki, 100 g fehércsoki, 0,3 dl tejszín, 0,3 dl szőlőpálinka vagy 0,3 dl bodzaszörp, liofilizált szőlő (friss szőlő is mehet bele, ha 1-2 nap alatt megesszük)

A tejszínt forráspontig melegítem, majd a feldarabolt fehércsokira öntöm. Homogén állagúra keverem, majd hozzáadom a pálinkát vagy a bodzaszörpöt, hűtő 15 percre. 

Az étcsokit temperálom, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.

A ganache-hoz hozzáadom a felaprított lio szőlődarabkákat, majd habzsákba kanalazom és betöltöm vele a bonbonhüvelyeket elegendő helyet hagyva a lezáráshoz. Hűtő 15 percre. A maradék étcsokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1 órára, majd óvatosan megfordítom a formát és a kis szépségek kipotyognak belőle. Maradék csokiból keveset felmelegítek, 1-1 pöttyöt teszek a bonbon tetejére és ráültetek 1-1 darabka lio szőlőt.
 


A napokban egy kedves díjat kaptam Petrától. Köszönöm Neked Petra és a kedves szavakat is, amivel átnyújtottad. Én elsősorban szeretném Neked visszaadni, mert ha egy blog sokoldalú, a Tiéd biztosan az, szeretném továbbá Pixie-nek adni, akinek a hihetetlen mértékű kreativitásával csak nemrég ismerkedtem meg, és teljesen lenyűgözött a tortakölteményeivel, Bebi-nek, aki nem csak a konyhában mozog otthonosan, hanem sok egyéb területen is, kukkantsátok meg! Valamint Andon-nak, aki bámulatos ötletességgel fejleszti gyermeke kreativitását. Sokat tanulhatunk tőle:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...