2011. október 31., hétfő

Gyömbéres-vaníliás-sütőtökfagylalt - VKF 45.


A harmadik, egyben utolsó alkotás a 45. VKF-re. Mikor elkezdek egy témán kattogni, rengeteg ötlet születik, sokat kellett most is kiszelektálni. Ezek maradtak. Azért a 4. helyen álló whiskys-sütőtökös kétrétegű bonbont még lehet h megcsinálom vmikor. 
Az alap egy azték brownie, ehhez készült a gyömbéres-vaníliás ízesítésű sütőtökös fagylalt. 

Hozzávalók:
 2 dl tejszín, 2 dl tej, 4 tojás sárgája, fél rúd vanília, 4 dkg cukor, 6 kocka kandírozott gyömbér, 8 púpos ek sült sütőtökpüré,cukor vagy méz ízlés szerint

A tejszínt összekeverem a tejjel és a vanília kikapart magjaival forrpontig hevítem. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem, majd lassan, folytonos keverés közben hozzáöntöm a tejszínes keverékhez. Visszaöntöm a lábasba és melegíteni kezdem, vigyázva, nehogy forrni kezdjen, mert kiválik a sárgája. Ha van hőmérőm, azzal ellenőrzöm, 82 fok körül sűrűsödik be, ha nincs mikor megjelennek az első buborékok, lekapcsolom. Kihűtöm, pár órára hűtőbe teszem. A sült sütőtökpürét botmixerrel krémesre pürésítem, majd kevés vízzel és mézzel felteszem főni. Sűrű, krémes állagúra összeforralom, majd ezt is kihűtöm. 
A fagyialapot a fagyigépbe töltöm és elkészítem. A kandírozott gyömbért apró, pár mm-es kockákra vágom és a kihűtött sütőtökpürével együtt az elkészült, már tálba kiszedett fagyihoz keverem. Szebb lesz, ha csak márványosra keverjük el benne a sütőtökös masszát. Fogyasztásig fagyasztóba teszem.
Díszítéshez használhatunk karalébévájóval kivágott sütőtök gömböcskéket, amiket gőz felett 10-15 perc alatt puhára párolunk.




6 megjegyzés:

  1. Nagyszerű dolgokat találsz ki, ezt is nagyon tetszik:-)

    VálaszTörlés
  2. Azték brownie??? Nagyon bejönnek ezek a formák, szuperek! Amiben kandírozott gyömbér van, csak mennyei lehet! Ez biztosan benne lesz a Kifőztükben, kihagyhatatlan!

    VálaszTörlés
  3. Jaj, Vivi, ugye, megcsinálod a whisky-sütőtök bonbont? Annyira kíváncsi vagyok rá, egy műalkotás lenne, de persze nálad minden az...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! Bizti, hogy finom is. Milyen az az azték brownie? Chilis?

    VálaszTörlés
  5. LevendulaÉvi!

    Igen, elkészül majd:)
    Ez egy nagyon kedves túlzás, a műalkotásokat pl. a Slitti csinálja, vagy hogy itthon maradjunk Rózsavölgyi..:)
    de azért köszi:)

    Pixie!
    Köszi:) Igen, chilis, fahéjas, szegfűszeges...és brutál csokis

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...