2011. december 14., szerda

Rózsalikőrös-málnás szaloncukor



Hozzávalók (kb. 20 db):
30 dkg málna (fagyasztott is lehet), 1-2 ek rózsalikőr, 8-10 dkg cukor ízlés szerint, 1,5-2 g agar-agar (0,80 g/ 1dl), 15 dkg étcsokoládé, dombornyomott fólia
 

 
A málnát felforraljuk, majd szitán áttörjük. A levét a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk az agar-agart, egyenletesen elkeverjük és hagyjuk, hogy újra felforrjon.  Az agar-agarnál nagyon figyeljünk a mennyiségre, számítsuk bele a hozzáadandó rózsalikőr mennyiségét is. (Ha túl kevés nem köt meg, ha túl sok, nagyon kemény zselé lesz belőle.) Hozzákeverjük a rózsalikőrt és lekapcsoljuk. Krémes keretbe vagy sütőpapírral kibélelt szögletes formába öntjük, hagyjuk kihűlni. Kb. 4-5 óra múlva megdermed. Kockákra vagy téglatest formára vágjuk és a temperált étcsokoládé mártjuk. Érdemes a temperálásra időt szánni, mert különben 1-2 napon belül kiválik a kakaóvaj és foltos lesz. (Temperálás módjai  a blogon) A megmártott szaloncukrokat domborfóliára tesszük dermedni, majd fóliástól betesszük őket a hűtőbe. 1-2 óra elteltével a szaloncukrok szépen leválaszthatók a fóliáról, ami nagyon szép mintát hagy a csokiban. Ha szeretnénk a szaloncukrok széléről éles késsel vagy spaklival levághatjuk a lefolyt csokit, hogy az eredeti kocka vagy téglatest formát kapjuk. Nekem jobban tetszettek így, nagyobb felületen érvényesül a minta. Fóliába, textilbe, színes papírba csomagoljuk ízlés szerint. 

 

8 megjegyzés:

  1. Brutál! Ez az a fajta cucc, amit akarsz is meg nem is. Akarod, mert a mennyországban érezheted magad addig, amíg tart. Nem akarod, mert ha elfogy, csak az emléke marad, meg pár könnycsepp utána.))

    VálaszTörlés
  2. Ó ez csodálatosan finom lehet ! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Ó, mintha rémlene valami rózsalikőrös élmény... ;D
    Málnával isteni lehet! Már a múltkor is megcsodáltam a fóliád mintáját, gyönyörű. Kis kockákon valóban nem érvényesülne.

    VálaszTörlés
  4. Ez egy műalkotás, Vivi. De tényleg.

    VálaszTörlés
  5. A múltkor nézegettem a Kifőztük magazint, egyből felismertem, hogy ezt csak te készíthetted, nagyon stílusos és egyedi!

    VálaszTörlés
  6. Már az újságban is megcsodáltam, nagyon tetszik:-))
    A fóliás megoldás szuper.

    VálaszTörlés
  7. Annyira örülök, mert kaptam ilyen fóliát. Azt hiszem, a birsalmás-marcipános kockákkal kezdem...
    Kösz, hogy megosztottad az ötletet! És gratulálok, csoda dolgokat csinálsz! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...