Még jelentkezhettek a 2 db 2 személyes bor-csoki kóstoló jegyért vagy a nyalókaformáért. ITT olvashatjátok a részleteket!
Nehéz lenne toplistát összeállítani kedvenc fűszereimből, de a tonkabab biztosan előkelő helyet foglalna el rajta. Semmihez nem hasonlítható átható íze és illata varázslatos. És ellenállhatatlan. Míg a kóstolókon az ehető virágokkal készített bonbonok megosztják a népet (vagy nagyon vagy sehogy nem szeretik őket), a tonkabab (és a zöld kardamom) tetszési indexe mindig magasan vezet. Próbáltam sokféleképpen, nekem a 35%-os Arriba kakaóbabból készült tejcsokival volt a befutó. Lágy és bódítóan fűszeres. Eszembe jutott, ha levendulás cukrot készítek, miért ne próbálnám ki a tonkababos cukrot is. 1-2 kanál ebből a cukorból és a kávéba, forró csokiba, forralt borba, teába is belelophatjuk a tonkabab csodás ízét.
Gasztro-ajándéknak is remek.
Kedves Kata! Szeretettel küldöm Neked ezt a recit, aki hozzám hasonlóan rajongója vagy a tonkababnak, az egyszerű de nagyszerű ötleteknek és mostanában már a bonbonoknak is! :))))
Hozzávalók:
25 dkg cukor, 2 db tonkabab
A tonkababot nagyon finom reszelőn lereszeljük (vigyázva hogy a fekete héjdarabkák ne kerüljenek bele) és a cukorral alaposan elkeverjük. A tonkababok végét (amit már nem bírtunk lereszelni) is hozzákeverhetjük. 2-3 hetet állni hagyjuk, átkeverjük és szépséges üvegben ajándékozzuk.
Most már én is tudom, hogy milyen ízű! Klassz ez az ötlet, kipróbálós. De jó lenne újra összefutni veletek...
VálaszTörlésDe aranyos vagy, nagyon-nagyon jól esik így virtuálisan is, az illata úgyis állandóan jelen van az életemben, suttyomban mindig beleszagolok a kis üvegcsémbe, ami első helyen van a fűszerek között, a kardamom mellett. :-)))
VálaszTörlésNagyon jó ötlet, így akármikor van oka az embernek egy pohár kakaót vagy kávét meginnia. :-) Petra, én benne vagyok! :-)
Örülök h tetszik:)
VálaszTörlésTaliban benne vagyok. Mit szòlnàtok egy macaronkurzushoz? Kata bevàllalod?;))
Vianne, tegnapelőtt óta én is beálltam a tonkabab-rajongók sorába! A heidelbergi karácsonyi vásáron vettem, és kedden próbáltam ki bonbonba (karamellkrém, tejcsokiganache tonkababbal, egy szem pirított mogyi - a fb-ra tegnap fel is tettem a képet), mennyei!!! Van, hogy csak odamegyek a szekrényhez, és beleszimatolok az üvegcsébe :)
VálaszTörlésNagyon birizgálja már az én fantáziámat is ez a tonkabab. Lelőhelye Culinaris?
VálaszTörlésA tonkabab mindent visz. :)))
VálaszTörlésHát, hogyne, de inkább ne hívjuk kurzusnak, mikor kb. egyszer sikerült rendes macaront sütni, legyen csak közös sütögetés. :-))))
VálaszTörlésMekkora ötlet! Én is tonkabab rajongó vagyok, úgyhogy máris elkülönítek egyet erre a célra, bár hál'istennek pici is elég, amikor használom, így viszonylag lassan fogy. Én már csináltam tonkababos csokikrémmel macaront, nagyon tuti volt, mert jól harmonizál a mandulás habcsóktésztával, ugyanakkor nem is nyomja el.
VálaszTörlésErinacea!
VálaszTörlésÖrülök h megismerkedtetek:) Kíváncsi vagyok mire ihletett!
Adél!
Igen Culinaris:) szerelem lesz első látásra/szaglásra tutti:)
Chriesi!
azért mindent nem:) van még néhány holtversenyes első helyezett...:)
Katuci!
okszi:)
Pixie!
Nálam is lassan fogy, már 1 éves a doboz, ajándékoztam is belőle, mégis félig van. őszintén szólva én még olyat nem találtam, amit elrontott volna:) tettem már pannacottába is pl.