2011. december 1., csütörtök

Tonkababos cukor


Még jelentkezhettek a 2 db 2 személyes bor-csoki kóstoló jegyért vagy a nyalókaformáért. ITT olvashatjátok a részleteket!

Nehéz lenne toplistát összeállítani kedvenc fűszereimből, de a tonkabab biztosan előkelő helyet foglalna el rajta. Semmihez nem hasonlítható átható íze és illata varázslatos. És ellenállhatatlan. Míg a kóstolókon az ehető virágokkal készített bonbonok megosztják a népet (vagy nagyon vagy sehogy nem szeretik őket), a tonkabab (és a zöld kardamom) tetszési indexe mindig magasan vezet. Próbáltam sokféleképpen, nekem a 35%-os Arriba kakaóbabból készült tejcsokival volt a befutó. Lágy és bódítóan fűszeres. Eszembe jutott, ha levendulás cukrot készítek, miért ne próbálnám ki a tonkababos cukrot is. 1-2 kanál ebből a cukorból és a kávéba, forró csokiba, forralt borba, teába is belelophatjuk a tonkabab csodás ízét.   
Gasztro-ajándéknak is remek.

Kedves Kata! Szeretettel küldöm Neked ezt a recit, aki hozzám hasonlóan rajongója vagy a tonkababnak, az egyszerű de nagyszerű ötleteknek és mostanában már a bonbonoknak is! :))))

Hozzávalók:
25 dkg cukor, 2 db tonkabab


A tonkababot nagyon finom reszelőn lereszeljük (vigyázva hogy  a fekete héjdarabkák ne kerüljenek bele) és a cukorral alaposan elkeverjük. A tonkababok végét (amit már nem bírtunk lereszelni) is hozzákeverhetjük. 2-3 hetet állni hagyjuk, átkeverjük és szépséges üvegben ajándékozzuk.


9 megjegyzés:

  1. Most már én is tudom, hogy milyen ízű! Klassz ez az ötlet, kipróbálós. De jó lenne újra összefutni veletek...

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy, nagyon-nagyon jól esik így virtuálisan is, az illata úgyis állandóan jelen van az életemben, suttyomban mindig beleszagolok a kis üvegcsémbe, ami első helyen van a fűszerek között, a kardamom mellett. :-)))
    Nagyon jó ötlet, így akármikor van oka az embernek egy pohár kakaót vagy kávét meginnia. :-) Petra, én benne vagyok! :-)

    VálaszTörlés
  3. Örülök h tetszik:)
    Taliban benne vagyok. Mit szòlnàtok egy macaronkurzushoz? Kata bevàllalod?;))

    VálaszTörlés
  4. Vianne, tegnapelőtt óta én is beálltam a tonkabab-rajongók sorába! A heidelbergi karácsonyi vásáron vettem, és kedden próbáltam ki bonbonba (karamellkrém, tejcsokiganache tonkababbal, egy szem pirított mogyi - a fb-ra tegnap fel is tettem a képet), mennyei!!! Van, hogy csak odamegyek a szekrényhez, és beleszimatolok az üvegcsébe :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon birizgálja már az én fantáziámat is ez a tonkabab. Lelőhelye Culinaris?

    VálaszTörlés
  6. Hát, hogyne, de inkább ne hívjuk kurzusnak, mikor kb. egyszer sikerült rendes macaront sütni, legyen csak közös sütögetés. :-))))

    VálaszTörlés
  7. Mekkora ötlet! Én is tonkabab rajongó vagyok, úgyhogy máris elkülönítek egyet erre a célra, bár hál'istennek pici is elég, amikor használom, így viszonylag lassan fogy. Én már csináltam tonkababos csokikrémmel macaront, nagyon tuti volt, mert jól harmonizál a mandulás habcsóktésztával, ugyanakkor nem is nyomja el.

    VálaszTörlés
  8. Erinacea!
    Örülök h megismerkedtetek:) Kíváncsi vagyok mire ihletett!

    Adél!
    Igen Culinaris:) szerelem lesz első látásra/szaglásra tutti:)

    Chriesi!
    azért mindent nem:) van még néhány holtversenyes első helyezett...:)

    Katuci!
    okszi:)

    Pixie!
    Nálam is lassan fogy, már 1 éves a doboz, ajándékoztam is belőle, mégis félig van. őszintén szólva én még olyat nem találtam, amit elrontott volna:) tettem már pannacottába is pl.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...