2011. május 3., kedd

Ricottás-narancsos bonbon



Regenerálódtam, magamhoz tértem, életmódot váltottam:)
Tudom, közhely, hogy az alvás csodákat tesz, gyógyít, kisimít, megnyugtat, feltölt...de tényleg. És jó lelassulni, a rohanás helyett sétálni, sokszor megállni, virágokat szagolni, kutyákat simogatni, köveket szedni, fűszálakkal beszélgetni...rácsodálkozni arra, hogy mekkora lelkesedéssel fedezi fel egy másfél éves kisember a Világot, és résztvenni a lelkesedésében, együtt csodálni, együtt örülni, a Jelenben lenni...


Ezek a bonbonok már jó régen készültek. Sokmindennel együtt, kapkodásban, így a csoki kicsit tovább maradt a formában, és vastag lett a burok. Egyébként finom volt. A ricotta lágysága, frissesége, a narancs édes-savanykás íze és az étcsoki keserédessége jól passzoltak egymáshoz.   

Hozzávalók (28db):
280g temperált étcsoki (nálam 70% ecuadori), 100g narancsos csokoládépasztilla (itt), 3 ek ricotta, 50g fehércsoki, 0,6 dl tejszín, kandírozott narancshéj

10 db narancsos csokipasztillát felovasztok vízgőz felett és a hajszárítóval felmelegített polikarbonát formát hurkapálcával kipöttyözöm vele. Nem akartam szabályos pöttyöket, így kicsit szét is húzogattam őket. Mikor megszilárdultak a pöttyök, a temperált étcsokit a formába töltöm, óvatosan kiütögetem a légbubikat és pár perc után visszaöntöm a csokit a tálba és félreteszem a lezáráshoz. A formáról a felesleget habkártyával lehúzom, majd lefelé fordítom pár percre, hogy a csoki egyenletesen terülhessen szét benne és a felesleg kicsepegjen. Újra lehúzom habkárytával a felszínét. Hűtő 15 percre. 

A tejszín felét felforralom, a feldarabolt fehércsokira öntöm, homogén állagúra keverem, majd hozzáadom a ricottát és a kandírozott narancsdarabokat. Elkeverem, majd habzsákkal félig töltöm vele a bonbonburkokat. A tejszín másik felét is felforralom, a narancsos csokipasztillákra öntöm, homogén állagúra keverem. Habzsák segítségével betöltöm a burkokba, helyet hagyva a lezárásnak. Hűtő 15 percre.
A csokit újratemperálom, lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1-2 órára. Majd tiszta konyharuhára fordítom a formát és a csili-vili pöttyös-foltos csokik kipotyognak belőle.  

17 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy jobban érzed magad! :))) Bizony, nem árt időnként lassítani, magunkra figyelni.
    Guszta ez a pöttyös bonbonod (is)! Olyan vidám színei vannak, hogy jó ránézni, ha már bele nem is haraphatok! :)
    Nálam elkészült az ötleteim-kedvenced, a zöld borsos-epres. A burkot kakaóvaj chips hozzáadásával temperáltam, klassz lett! :) A süti hűl...

    VálaszTörlés
  2. Hú de jól néz ki, hát még az íze milyen jó lehet! :-) És a regenerálódás és lassítás is nagyon jól hangzik...

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy jutott egy pici időd magadra is! A pöttyös bonbonok meg jöhetnek bármikor :)

    VálaszTörlés
  4. Üdv újra itt. :) Én félek ettől a csoki pöttyözéstől. :) A tanfolyamon ilyen zsírban oldódó festékkel csináltuk ezeket a pöttyöket. A porított kakaóvaj cucc kipróválva, szilikonban nagyon nem működött, viszont polikarbonátban nagyon tuti! :) Erre a bonbonra meg már vártam, na meg a többire is. :)

    VálaszTörlés
  5. Én is szilikonban csináltam a kakaóvajjal temperáltat, nekem bevált.
    Emőke!
    Milyen tanfolyamon voltál? Chefparade?
    Kíváncsi vagyok, a bonbonos kurzusuk milyen, mert a főzős nekem kissé csalódás volt.

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa: nekem teljesen berepedezett a csoki a szilikonban :( Na sebaj, nemtom hol rontottam el. :) Igen, Chéfparade, a blogban van beszámoló is. Nekem nagyon tetszett, élveztem, hogy profi gépekkel lehetett dolgozni. Sok újat nem tanultam, ezt már tudtam, de úgy az egész légkör, hangulat, társaság jó volt. :) Megyünk 14-én macarontanfolyamra is. A főzős miért nem volt jó? Arra is tervezzük, hogy megyünk.

    VálaszTörlés
  7. Én a régi helyen voltam 2x is. Nekem azzal volt bajom, hogy kezdés előtt min. fél órával elővettek minden hozzávalót, és amíg sorra nem került, addig a pulton volt. Nyáron, hal.... :(((
    Nem minden alapanyag volt, ami a receptben szerepelt, elég lazán vették a dolgot. A karcolt teflonok és a hűtöben kókadozó fűszerek, bontott, fedetlen italok sem emelték az est fényét. A hangulat nálunk is jó volt, de az ilyen apróságok nekem nagyon szemet szúrnak, és az igényességet kérdőjelezem meg a nem kevés pénzért, amibe kerül egy főzés. Ne érts félre, nem vagyok rend vagy tisztaság mániás, de szerintem vannak alapvető dolgok, amik hozzá tartoznak egy sima, otthoni konyhához is, nem hogy egy bemutatóhoz.
    Majd megnézem a blogodon a beszámolódat!

    VálaszTörlés
  8. értem én!! :( Itt a csokizáshoz legalább le volt hűtve rendesen a terem. Ez azonnal fel is tűnt. Nekem ami fura volt egyedül talán az, hogy nem voltak teljesen tiszták a formák (ez a képeken is fog látszódni, mármint a bonbonokon)

    VálaszTörlés
  9. Köszi Lányok, nagyon jófejek vagytok:)

    Zsuzsa!
    Hát azt szívesen megkóstolnám:) Milyen lett??
    Mi az a kakaóvaj chips, azt nem ismerem.
    A süti képeket nagyon várom, hétvégén posztolnám, ha ideér:)

    Emőke!
    Ne félj tőle, ha jó minőségű csokival csinálod, egyszerű és szép lesz. Igazából én a színes csokit is temperáltam, hozzáadtam egy csipet kakaóvajat:), így az is csili-vili rajta. A kevésbé jó minőségű színes csokival való szívást is hamarosan posztolom:)

    VálaszTörlés
  10. Zsuzsa, Emőke!

    Én is voltam Chefparade bonbonon még tavaly ősszel. Jó volt, jó alapokat adott. Nekem egy dolog nem tetszett, éreztem, hogy kicsit sokat kérdezek:) hol lehet venni ezt vagy azt - válasz: a cukrásznagykerben:) vagy Olaszországból rendeljük. Aha:)) most már én is (a Food-Pack-on keresztül):)
    Csilagánizs főzősuli nagyon más, ott nem laza a hangulat mondjuk, nem ez a fontos, hanem h profi tudást adjanak át és nincs olyan kérdés amire ne kapnál választ.

    VálaszTörlés
  11. Fincsi lett a zöldborsos! :) Közben küldtem róla is egy fotót. Aztán majd meg is kóstolhatod! :)
    A többit is ki fogom próbálni, lassacskán. De ma isteni kandírozott sárgadinnyét vettem, maradt még 15 tojás, most az jön! :)
    A Csillagánizs suliról még nem is hallottam. Majd rákeresek.

    VálaszTörlés
  12. Vianne: nekünk is az volt a válasz, hogy cukrásznagyker vagy külföld. :D Na meg hogy lehet venni náluk csokicseppet, überdrágán persze. :))

    Van otthon színes csokicsepp (goodwillos) akkor majd kipróbálom kakaóvajjal. :)

    VálaszTörlés
  13. Emőke, elolvastam a beszámolódat, megnéztem a fotókat! :) Igen, profi a hely! :) 1-2x azért nem ártana egy ilyenre elmenni, aztán könnyebb lenne egyedül boldogulni. Beszerzési forrást már úgyis ismerünk! :))) És biztosan sok függ attól is, ki tartja a kurzust...
    Macaront még én sem sütöttem. :) De közeleg nagyon az időpont! :D Kíváncsi vagyok, a piros festékemtől a macaron milyen színű lesz! :)
    Az a zöld micsoda a bonbon tetején, az zselé?

    VálaszTörlés
  14. Zsuzsa: :)) az a zöld a zsírban oldódó ételfesték. Azzal kenegettük be a formákat, megszárítottuk hűtőben és mehetett rá a temperált csoki. :)

    VálaszTörlés
  15. Ilyen kellett volna nekem is pirosban! :) Vettem piros por festéket, mályvaszínű lett tőle a fehér csokim. :((( Az összes tervemet keresztülhúzta... :( Az ujjam bezzeg szép piros lett tőle!:D

    VálaszTörlés
  16. Su, Emőke!

    Olajbázisú festéket (amit csokihoz lehet használni) rendelésre hoznak a Desszertmester-nél és a Food-Pack-nál is. Árat sajnos nem tudok, de rákérdezek.

    Su!
    Szívesen megmutatom legközelebb amit Chefparade-nál tanultam. Megadja az alapokat, jól lehet rá építeni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...