2011. június 28., kedd

Mentás fagyibonbon - VKF. 43.


Több ötlettel is készülök a VKF-re, nagyon tetszik a kiírás, annyit elárulok, hogy a Food-Pack játéknak is vmi hasonló lesz a témája, részletek hétvégén.

Ez a bonbon a levendula-fagyibonbon mintájára készült és ezt a fagyit tettem bele.


Ázik már a dió a vodkában, a rózsaszirmok a rózsalikőrhöz, készül a vaníliaolaj, málnaecet és elkészült az epersajt, a csokis karamell és toffee ... ezek mind jönnek hamarosan, ahogy az időm és az időm legfőbb ura :) engedi...


Hozzávalók:
200 g (temperált) étcsoki (70%), 4dl tejszín, 3,5dl tej, 15dkg cukor, 2 csokor menta -3dkg, 5 tojássárga, zöld ételfesték



A 2,5 dl tejet és 2,5 dl tejszínt a cukorral forráspontig melegítettem és hozzátettem a megmosott és megszárított mentaleveleket. Lefedve hagytam kihűlni, majd jól záródó dobozban egy éjszakára hűtőbe tettem. (Az eredeti recept szerint csak egy órát kell állni hagyni, én erős mentaíz akartam, nekem pont így lett jó kb. 8 órát állt benne). Másnap a mentát eltávolítom és forráspontig felmelegítem a keveréket. Eközben a tojássárgákat kézi mixerrel habosra kevertem és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a folyadékot. Simára kevertem, majd az egészet visszaöntöttem a lábasba, és sűrűre főztem. Vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert kiválhat a tojás. Átszűrtem és hozzáöntöttem a másik 2,5dl tejszínt és 1 dl tejet. Hozzákevertem egy icipici ételfestéket, hogy kicsit zöldes színű legyen. Mikor teljesen kihűlt mehet a fagyigépbe vagy egy lapos tálban a fagyasztóba. Amint jegesedni kezd, félóránként keverjük át botmixerrel.

Másnap:
 A temperált étcsokit a hajszárítóval kissé felmelegített polikarbonát formába öntöm. Ha szilikonformával dolgozunk sztem itt felesleges temperálni, elég a vízgőz felett megolvasztott csokit önteni a formába. Hagyjuk, hogy a széle kicsit megdermedjen, majd visszaöntjük a tálba. Habkártyával lehúzzuk a felszínéről a felesleget, majd lefelé fordítjuk 10-15 percre, hogy kicsepeghessen és egyenletesen terüljön le benne a csokiréteg. Lehúzzuk a kicsepegett csokit a felszínéről, majd hűtő addig míg meg nem szilárdul a burok. 
A fagyit belekanalazzuk a szilárd csokiburokba és 1 órára visszatesszük a mélyhűtőbe, hogy visszaszilárduljon a fagyi. A maradék csokit felmelegítjük, hogy folyékony legyen, majd kicsit visszahűtjük kb. 30 fokosra (kicsit hűvösnek érezzük, ha a kézfejünkre cseppentjük), a bonbonokra kanalazzuk egyesével és gyorsan elsimítjuk. A ráöntős módszer itt nem működik, mert a csoki azonnal megköt a hideg hatására. Újra mélyhűtő 1 órára aztán kifordítjuk belőle a bonbonokat. Apró mentalevelekkel díszíthetjük.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, ez amit csodálni tudok hogy ilyeneket tudtok készíteni!Arról nem is beszélve hogy milyen finom lehet?

    VálaszTörlés
  2. Vianne!
    Nagyszerű ötlet ez is. Na meg amiket felsoroltál, irigyellek, hogy ilyenekre van időd.
    Nekem most szinte semmire, tanulok ezerrel, sok idő kiesett:-))

    VálaszTörlés
  3. Ami!

    Sajnos màr nincs egy darab sem:( villámgyorsan elfogyott...

    Éva!
    Nem olyan nagy mutatvàny ez, már írtam korábban. Ha komolyan szeretnéd megtanulni, szívesen segítek.

    Gedztenye!

    VálaszTörlés
  4. Bocsánat, szòval Gesztenye!
    Én is időhiânnyal küzdök nonstop:)ezek pár perces apròságok...
    Mit tanulsz???

    VálaszTörlés
  5. Éva!

    A hétvégén kezdődő jàték nyereményei között bonbonkészítés is lesz...:))

    VálaszTörlés
  6. Vianne!
    Talán hétvégén lesz egy pici időm, de akkor meg sütök pár dolgot, mert egy egész napos buliba megyünk és sütit ígértem.
    A munkámhoz kellenek, jogszabályok, Uniós pályázati eljárásrendek, pályázati kiírások, nemsokára vizsgázni kell belőle:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...