Nagyon rég a Tavasz volt számomra Az Évszak. Folyton azt vártam, vagy épp azt sirattam. Egy jó ideje már sokkal harmonikusabban tudok kapcsolódni az évszakok változásához, az aktuálishoz, a Most-hoz. Érzem az Ősz érkezését és kellemes borzongással tölt el. Belélegzem a Föld illatát, hallom a lehulló falevelek susogását, a bőrömön érzem a reggelek hűvös érintését. Örülök hogy a piacon újra felbukkant a sütőtök, a Vilmos körte, a szőlő.
Ma egy liofilizált Otello szőlővel készült bonbont hoztam, a felnőtt verzió szőlőpálinkával, a gyermek bodzaszörppel készült az aktuálisan kedvenc formámban.
Hozzávalók (24 db):
250 g 70%-os étcsoki, 100 g fehércsoki, 0,3 dl tejszín, 0,3 dl szőlőpálinka vagy 0,3 dl bodzaszörp, liofilizált szőlő (friss szőlő is mehet bele, ha 1-2 nap alatt megesszük)
A tejszínt forráspontig melegítem, majd a feldarabolt fehércsokira öntöm. Homogén állagúra keverem, majd hozzáadom a pálinkát vagy a bodzaszörpöt, hűtő 15 percre.
Az étcsokit temperálom, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.
A ganache-hoz hozzáadom a felaprított lio szőlődarabkákat, majd habzsákba kanalazom és betöltöm vele a bonbonhüvelyeket elegendő helyet hagyva a lezáráshoz. Hűtő 15 percre. A maradék étcsokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1 órára, majd óvatosan megfordítom a formát és a kis szépségek kipotyognak belőle. Maradék csokiból keveset felmelegítek, 1-1 pöttyöt teszek a bonbon tetejére és ráültetek 1-1 darabka lio szőlőt.
Az étcsokit temperálom, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.
A ganache-hoz hozzáadom a felaprított lio szőlődarabkákat, majd habzsákba kanalazom és betöltöm vele a bonbonhüvelyeket elegendő helyet hagyva a lezáráshoz. Hűtő 15 percre. A maradék étcsokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1 órára, majd óvatosan megfordítom a formát és a kis szépségek kipotyognak belőle. Maradék csokiból keveset felmelegítek, 1-1 pöttyöt teszek a bonbon tetejére és ráültetek 1-1 darabka lio szőlőt.
A napokban egy kedves díjat kaptam Petrától. Köszönöm Neked Petra és a kedves szavakat is, amivel átnyújtottad. Én elsősorban szeretném Neked visszaadni, mert ha egy blog sokoldalú, a Tiéd biztosan az, szeretném továbbá Pixie-nek adni, akinek a hihetetlen mértékű kreativitásával csak nemrég ismerkedtem meg, és teljesen lenyűgözött a tortakölteményeivel, Bebi-nek, aki nem csak a konyhában mozog otthonosan, hanem sok egyéb területen is, kukkantsátok meg! Valamint Andon-nak, aki bámulatos ötletességgel fejleszti gyermeke kreativitását. Sokat tanulhatunk tőle:)
Nagyon köszönöm a díjat, egész meghatódtam! :)
VálaszTörlésA bonbonod pedig isteni! Először a kép alapján azt hittem vörösáfonyás, még jó, hogy elolvasom a szöveget is. :)
Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! :)))
VálaszTörlésSzuper a bonbonod is! A bodzás verzióra szavaznék.
Tegnap töltöttem le a food-packtól azt a katalógust, amiben ez a forma szerepet. Hasonló az ízlésünk, mert ki is néztem. :))))
Én is nagyon köszönöm, és ígérem, hamarosan küldöm , amit megígértem....
VálaszTörlésÉn is nagyon köszönöm a kedves és megtisztelő díjat:)))
VálaszTörlésNagyon szuper ez a bonbon, és kíváncsi lennék a liofilizált otelló ízére, én csak püré-formában használtam, de nagy kedvenc lett. Ja, és elmúltam 18, jöhet a felnőtt változat :)
VálaszTörlésJajj, de finom volt! :-)
VálaszTörlés