Ez a bonbon kifejezetten a most lezajlott Segítsüti 2011 őszi árverésére készült. A süteményaukció ugyan végetért, de a mai naptól Segítsütis ajándéktárgyakat, receptfüzeteket, csatnikat vásárolhattok ITT. A befolyt összeg ugyancsak a Szemünk Fénye Alapítvány 2 gyermekhospice házát támogatja.
A bonbon kétrétegű, felül málnamousse (alapötlet itt), alul pedig egy rózsalikőrös étcsokiganache. Mindez 70 %-os ecuadori étcsokiba burkolva. Először a málna és az étcsoki íze érződik, a rózsa később kapcsolódik be, lágyan és semmiképpen nem tolakodóan.
Hozzávalók (21db):
300g 70%-os étcsokoládé, 100g tejcsokoládé, 2 dl tejszín, 6 db pillecukor (marshmallow), 10-15 szem friss málna, 10 szem liofilizált málna, 2 cl rózsalikőr.
0,5 dl tejszínt felforralunk, felolvasztjuk benne a pillecukrokat és hozzáadjuk a villával összepasszírozott málnát. Újra felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a feldarabolt fehércsokira öntjük. Kihűtjük, majd hozzákeverjük az 1 dl tejszínből keményre felvert habot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
0,5 dl tejszínt felforraljuk, a 100 g darabokra tördelt étcsokira öntjük, homogén állagúra keverjük, és hozzáadjuk a rózsalikőrt. Elkeverjük és jól záródó dobozban egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Az étcsokit temperáljuk, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntjük. Óvatosan az asztalhoz ütögetjük, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntjük a formából a csokoládét a fémtálba, és félretesszük a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítjuk pár percre, hagyjuk kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzzuk a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe tesszük.
A málna-mousse-hoz hozzákeverünk 6-8 db apróra tördelt liofilizált málnát és habzsákból félig megtöltjük vele a bonbonhüvelyeket. Hűtőbe tesszük 15 percre, majd habzsákból beletöltjük a rózsalikőrös ganache-t is, ügyelve arra, hogy elegendő hely maradjon a lezáráshoz.
Újra hűtőbe tesszük 15 percre. A félretett csokoládét újratemperáljuk, majd a bonbonformára öntjük, habkártyával elsimítjuk és lehúzzuk a felesleget, így szép, egyenletes felületű lesz a bonbonok talpa. Fél-egy órára hűtőbe tesszük. Mikor megszilárdult, megfordítjuk a formát és bonbonok kipotyognak belőle. Kevés csokit olvasztunk, 1-1 pöttyöt teszünk a bonbonokra és liofilizált málnadarabkákkal díszítjük.
0,5 dl tejszínt felforralunk, felolvasztjuk benne a pillecukrokat és hozzáadjuk a villával összepasszírozott málnát. Újra felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a feldarabolt fehércsokira öntjük. Kihűtjük, majd hozzákeverjük az 1 dl tejszínből keményre felvert habot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
0,5 dl tejszínt felforraljuk, a 100 g darabokra tördelt étcsokira öntjük, homogén állagúra keverjük, és hozzáadjuk a rózsalikőrt. Elkeverjük és jól záródó dobozban egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Az étcsokit temperáljuk, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntjük. Óvatosan az asztalhoz ütögetjük, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntjük a formából a csokoládét a fémtálba, és félretesszük a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítjuk pár percre, hagyjuk kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzzuk a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe tesszük.
A málna-mousse-hoz hozzákeverünk 6-8 db apróra tördelt liofilizált málnát és habzsákból félig megtöltjük vele a bonbonhüvelyeket. Hűtőbe tesszük 15 percre, majd habzsákból beletöltjük a rózsalikőrös ganache-t is, ügyelve arra, hogy elegendő hely maradjon a lezáráshoz.
Újra hűtőbe tesszük 15 percre. A félretett csokoládét újratemperáljuk, majd a bonbonformára öntjük, habkártyával elsimítjuk és lehúzzuk a felesleget, így szép, egyenletes felületű lesz a bonbonok talpa. Fél-egy órára hűtőbe tesszük. Mikor megszilárdult, megfordítjuk a formát és bonbonok kipotyognak belőle. Kevés csokit olvasztunk, 1-1 pöttyöt teszünk a bonbonokra és liofilizált málnadarabkákkal díszítjük.
A tejszín miatt hűtést igényel, de hűtőbe csak légmentesen záródó dobozban tegyük, különben a hűtő párája tönkreteszi a csokoládé felületét, kifehéredik. 2-3 hétig áll el. Fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni.
Különlegesen finom. A rózsalikőr, málna páros, minőségi csokival... Hmm, elképzeltem. Isteni. :)))
VálaszTörlésA liofilizált málnát is magad készíted, vagy vásárolod valahol?
Fantasztikus! úgy küllemben, mint íz kavalkádban.
VálaszTörlésMár ránézésre is csodás, de az íze mennyei lehet. A málna és a csoki az egyik nagy kedvenc párosom, a rózsát még nem kóstoltam, de biztos nagyon jól harmonizálhatnak. Csak jó kóstolást tudok kívánni a licit nyertesének.
VálaszTörlésGyönyörű! Gratulálok a befolyt összeghez és a részvételhez!
VálaszTörlésVianne!
VálaszTörlésCsodásak, mint mindig:-)))
Annyira tetszik ez a forma, de nem volt hozzá szerencsém eddig:-))
Nagyon elegáns és igényes a blogod, gratulálok hozzá! Járok majd rendszeresen :)
VálaszTörlésPetra, Katuci!
VálaszTörlésHamarosan megkóstolhatjátok a rózsalikőrt:)
Lio málnát veszem, házilag ezt nem lehet elkészíteni.
Eszter, Márti!
Köszönöm!
Gesztenye!
Köszi:) Food-Pack-es. Múlt héten még volt náluk:)
lenjoz!
Üdv nálam! Köszönöm és várlak:)