Ez a bonbon bekerült a Segítsüti válogatásba, de alapvetően egy számomra nagyon kedves személy 70. születésnapjára készült. Meghatározó szerepet tölt ő be az életemben az elmúlt 8 évben. Tanárom, Mesterem. Ahogy sokaknak. Megható volt megélni, ahogy az életpályájáról emlékeznek barátai, kollégái, tanítványai. Szeretettel. Tisztelettel. Örömmel.
Nagyon szeretem a tonkabab ízét-illatát. Nagyon különleges és intenzív.
Hozzávalók (21 db): 200g 70%-os ecuadori étcsokoládé, 100g 35%-os tejcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 1 db tonkabab, 2 ek. mogyoró-krokant
Felforralom a tejszínt, nagyon finom reszelőn belereszelem a tonkababot, majd leveszem a tűzről. A feldarabolt tejcsokira öntöm és homogén állagúra keverem. Hűtőbe teszem 15 percre.
Az étcsokit temperálom, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.
Az étcsokit temperálom, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.
A tonkababos ganache-t habzsákba kanalazom. A bonbonhüvelyekbe mogyoró-krokantot szórok és megtöltöm a tonkababos krémmel, ügyelve arra, hogy elegendő helyet hagyjak a lezárásnak. Újra hűtőbe teszem 15 percre. A félretett csokoládét újratemperálom, majd a bonbonformára öntöm, habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget, így szép, egyenletes felületű lesz a bonbonok talpa. Fél-egy órára hűtőbe teszem. Mikor megszilárdult, megfordítom a formát és a bonbonok kipotyognak belőle. Kevés csokit olvasztok, 1-1 pöttyöt teszek a bonbonokra és megszórom a krokanttal.
A tejszín miatt hűtést igényel, de hűtőbe csak légmentesen záródó dobozban tegyük, különben a hűtő párája tönkreteszi a csokoládé felületét, kifehéredik. 2-3 hétig áll el.
A tejszín miatt hűtést igényel, de hűtőbe csak légmentesen záródó dobozban tegyük, különben a hűtő párája tönkreteszi a csokoládé felületét, kifehéredik. 2-3 hétig áll el.
Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésEz számomra mindent felülmúl a tonkabab miatt. Gyönyörűek, a fotók már megint annyira szépek. Mindkét alkalommal jó helyre kerültek. :-)
VálaszTörlésEz a bonbonforma annyira tetszik. A töltelék is nagyon különleges. .)))
VálaszTörlésSzeretnélek megajándékozni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám! :)))
VálaszTörlésNagyon finomat és szépet alkottál.
VálaszTörlésHasonló formám van, de valahogy ezzel az egy formával nem bírok, ebben már többször készítettem, de mindegyiken volt valami folt. Hogy miért nem értem:-))
Pedig mindent úgy készítettem, mint a többiben!
De jól néznek ki! ;)
VálaszTörlés