2012. április 13., péntek

Ibolya-eper bonbon - Patricius Sárgamuskotály


Tovább folytatódik a Patricius Borház játéka, ezen a héten a 2009-es Sárgamuskotályhoz készülnek borfalatkák. Nagyon örültem, mikor kicsit utánajártam a vele harmonizáló ízeknek, mert a muskotály ízlése nagyon hasonlít az enyémhez, így jó barátságot ápol pl. az ibolyával... és hogy teljes legyen az örömöm, a levendulával is:)
Ha még nem kóstoltátok az ibolyát, tegyétek meg akár szörp, cukor, lekvár stb. formájában. Annyira, de annyira finom, légies, könnyű és benne van minden, amit a Tavaszban szeretni lehet, bizsergetően életteli és vidám. 
Sokáig gondolkodtam, hogy málnával vagy eperrel házasítsam, végül az eper mellett döntöttem. A borral együtt kóstolva nagyon vidám és könnyed ízekkel találkozunk, először a szőlő muskotályos édességével, aztán az eperrel és végül hosszú utóízként jelentkezik az ibolya, amit a bor egyértelműen kihoz és felerősít. 
Nekem most ez lett az első számú kedvencem:)


Hozzávalók (32 db):
liofilizált málna, 100g eper, 20g nádcukor, 250g temperált fehér csoki, 80g Fortina 66% étcsoki, 70g Santo Domingo 70% étcsoki, 100 ml tejszín, 15g vaj, ibolyaesszencia


A temperált fehércsoki egy kicsi részét összekeverem a porrá tört liofilizált málnával és mintákat rajzolok a formába. Hagyom megszilárdulni, majd a temperált fehércsokit beleöntöm, kiütögetem a bubikat és visszaöntöm a csokit a tálba. A formát lefelé fordítom, hagyom kicsepegni pár percig, majd spaklival/tésztakaparóval/habkártyával lehúzom róla a felesleges csokit. Hűtőbe teszem pár percre hogy megszilárduljon a burok. 
Az epret a cukorral felfőzöm és hagyom besűrűsödni, majd botmixerrel pürésítem és kimérek belőle 50g-ot.  A tejszínt felforralom, az 50g eperpéphez keverem, majd kicsit hűlni hagyom. Közben felolvasztom az étcsokipasztillákat és a meleg de már nem forró tejszínt folyamatos keverés mellett hozzáadom. Beleteszem a lágy vajat is és alaposan összedolgozom. Végül hozzáadom az ibolyaesszenciát 8-10 cseppet. 
Habzsákba kanalazom és betöltöm vele a formákat. Pár órára félreteszem, majd újratemperálom a fehér csokit és lezárom vele a bonbonokat. Hűtöm, majd óvatosan kifordítom. 

A maradék ganache-t a habzsákból csokis kekszre nyomtam és ibolyával díszítettem. 


8 megjegyzés:

  1. Vianne!
    Valami csodás bonbon alkottál, fantasztikus kívül és belül csak elképzelni tudom:-))

    VálaszTörlés
  2. :) ugorj be, még van belőle:)

    VálaszTörlés
  3. Oh, Istenem! Ebbe én nagyon beleszerelmesedtem. Egyszerűen meseszép és ibolyáááás! .-) Csodálatos vivi, jó, hogy újra itt vagy! :-)

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusak lettek, sok sikert a versenyhez! :)

    VálaszTörlés
  5. Fantaszikus! Ez még jobban tetszik, mint az előző! Tetszik a burok technikája, a belekevert lio málnával. :)))))

    VálaszTörlés
  6. ÚrIsten, ez fantasztikus!
    Még életemben nem láttam fehér alapon lila cirmos ibolyát, gyönyörűséges!

    VálaszTörlés
  7. Volt szerencsém megkóstolni, imádnivaló, tavasz üdvözlő, szeretet csomag:) Köszönöm még egyszer az élményt:)

    VálaszTörlés
  8. vivi, ez az ibolya eper bonbon, hmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!! gyönyörűűűű, és az íze micsoda mennyei lehet!!!!! puszi bella

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...