Régóta lógok már ezzel a bejegyzéssel a csokoládé temperálásáról. Oka, hogy rendesen időhiányban szenvedek, elúsztam, megválaszolatlan emailek, elcsúszott határidők (bocsánat minden érintett felé:((!!), elhanyagolt barátok, háztartás... de leginkább a saját magammal való kapcsolatomat hanyagolom, ami így nem is mehet tovább, mert haladok a kimerülés felé...
Na, de a lényeg!
Rengeteg poszt született már a csokoládé temperálásáról, de létezik egy harmadik módszer is a klasszikus módszerek (márványlap, beoltós módszer) mellett. Meggyőződésem, hogy a csokikészítők is ezt használják.
Nagyon gyors és egyszerű. És a legfontosabb, nem lehet hibázni, a csoki roppanós, gyönyörűen csillogó lesz. Vége a foltos, matt csokiknak.
A módszer lényege, hogy a 40-45 fok közé melegített csokit szobahőmérsékleten elkezdjük visszahűteni. Közben keverjük, mert mozgatni kell a csokiban szétesett kristályokat. Amikor eléri étcsoki esetén a 34-35fok, tej-, fehér- ill. színes csokik esetén a 33-34fok közötti hőmérsékletet 1%-nyi porított kakaóvajat (10 dkg csokihoz 1 g-ot) adunk hozzá, ami kialakítja a stabil Béta szerkezetű kristályokat, amitől csili-vili és roppanós lesz a csokink. Alaposan összekeverjük és folyamatos keverés mellett hagyjuk továbbhűlni étcsokinál 31-32 fokra, tej-, fehér-, színes csokinál 29-30fokra. Ha elérte ezt a hőfokot, kezdhetünk dolgozni vele.
(én csokipasztillákkal dolgozom, a készen kapható táblás csokiknál nem tudom hogy működik ez a módszer, nem próbáltam még)
update: táblás csokival is működik!!!
Én egy ideje már legtöbbször ezzel a módszerrel temperálom a csokikat, mert meggyorsítja és leegyszerűsíti a folyamatot. Ha kikapcsolódásként készítek csokit, akkor a klasszikus gránitlapozok, mert annak van igazán varázsa:) A porított kakaóvaj egyébként bekerült a csúcsgasztronómiába is, húsokat, halakat paníroznak be vele, mert lezárja a pólusokat és minden ízanyag benne marad a sütés során.
A másik két módszer:
2. Márvány asztalon (nekem gránitlapom van, mert ez olcsóbb volt, ugyanúgy működik)
A vizet felforraljuk, aztán lehúzzuk a hőforrásról. A csokoládét fémedényben a vízgőz főlé tesszük és folyamatos keverés mellett, 40-45 fokra melegítjük. Aztán az olvadt csokoládé 2/3 részét a márvány/gránit/nemesacél lapra/asztalra öntjük és kenőkéssel folyamatosan mozgatjuk. Hagyjuk, hogy 29 fok körülre hűljön., majd visszasöpörjük a tálba és összekeverjük a nem temperált csokoládéval. A megfelelő munkahőmérséklet az étcsokoládénál 31-32 fok , a tej-, fehér- és színes csokoládénál 29-30 fok.
3. Beoltós módszerrel
A csoki 2/3 részét melegítjük fel a már leírt módon 40-45 fok közé, majd hozzáadjuk az apróra tördelt/vágott 1/részét. Folyamatos kevergetés mellett visszahűtjük 28 fokra, majd visszatesszük vízgőz fölé és az ideális feldolgozási hőmérsékeltre melegítjük. (étcsokoládénál 31-32 fok , a tej-, fehér- és színes csokoládénál 29-30 fok. )
Fontos szempontok még:
- A helyiség hőmérséklete 20 0C körül legyen.
- A töltelék hőmérséklete amennyire lehet, közelítse meg a csokoládéét, de inkább 5 fokkal
alacsonyabb legyen.
- Az öntőforma szobahőmérsékleten, de kicsit előmelegítve a legjobb. Semmiképpen ne legyen melegebb a csokoládénál. Így lesz a késztermék fényesen csillogó.
- 10-12 fok az ideális hőmérséklet a csokoládé lehűtésére az öntött csokoládéknál.
- A bevonási műveletnél ez 15-18 fok.
A porított kakaóvajat ITT veszem, és náluk tanultam ezt a módszert.
Köszönet a hasznos infóért!!! A bonbonok meg gyönyörűek :)))
VálaszTörlésén is köszi! :) igen, ott a goodwillnál mondták nekem is ezt a kakaóvaj dolgot, de akkor még azt se tudtam mi az a temperálás :) Tényleg szépek lettek a bonbonok!!!
VálaszTörlésAtyaéég, micsoda csodák!
VálaszTörlésÉn imádnám a kakaóvajat azt tudom, csak még nem vettem soha, sajnáltam ár a pénzt. Emlékszem, hogy 20 éve a nagynéném azzal napozott és a gyógyszertárban vette. Persze az nem porított volt:) Máig itt van az orromban az illata. Ki fogom próbálni, mert készülök venni polikarbonát formát.. Milyen árban van a por kakaóvaj?
Hú de szépek :)
VálaszTörlésNagyon kíváncsi vagyok, melyikben milyen töltelék van - ötleteim vannak, majd meglátjuk, talál-e valamelyik.
A legjobb hír számomra meg az, hogy goodwillék kb. 5 percnyire "laknak" tőlem :))))))))
Hapci, ezt a mákot, én múltkor egy órát békávéztam hozzájuk! Bár lehet, hogy ha ott laknék, már minden pénzem elköltöttem volna :D
VálaszTörlésErinacea!
VálaszTörlésSzívesen, használjátok örömmel:)
Bence/Emőke!
Próbáld ki, nagyon könnyű megszeretni
BéVé!
VálaszTörlésLehet kapni pasztillában is, én csak a porítottat próbáltam. 600g netto 2600,- Ft. Ez hatalmas mennyiség, 60 kg csoki temperálásához elég:) a lejárat viszont nem olyan hosszú, kb. fél-háromnegyed év. De ahogy írtam lehet használni húsokhoz,halakhoz is, én is ki fogom próbálni, nagy újítás a gasztronómiában, klassz lehet ahogy bezárja az aromákat a pólusokba.
A polikarbonáthoz hajrá, ahogy látod, egyre több rajongója van, velem az élen:)
Nagynénéd nem semmi, tudott élni;)
Hapci!
VálaszTörlésKöszi:)
Hamarosan jönnek, kíváncsi vagyok én is, eltaláltad-e így kép alapján.
Criollot hol kaptál?
Na, akkor elvesztél:)
Erinacea!
VálaszTörlésAkkor az Egyetemre békávéznál naponta egy órát, csúcsban másfelet:)
Az a "szerencse", hogy nyitva tartási időben lőtávolon kívül vagyok...
VálaszTörlésA Criollo-t meg távolról hazaérkező baráttól kaptam,nem itthoni beszerzés. :(
A módszer kipróbálva, remekül működik!
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vianne, hogy összeszedted és leírtad mindezt!!! a patikai kakaóvajjal is működik vajon? azt is lehet ám porítani, sőt ők így is , meg nagyon apró darabokban is árulják, így nem szükséges egyszerre nagy mennyiséget megvenni, ráadásul én ebből készítem a napozómat, úgyhogy ez mindig van itthon :-)))
Válaszodat nagyon köszönöm!
Virág
Szia Viràg!
VálaszTörlésAzt nézd meg hogy tisztàn, 100%-os kakaòvajat àrulnak-e. Ha igen, sztem működik. Tesztelni mondjuk nehéz ilyenkor, hacsak nem légkondis helyiségben dolgozol vele.
Nagyon szívesen , úgy tűnik hasznos ez a bejegyzés. A visszajelzések szerint sokan átálltak a kakaòvajas temperálásra.
Majd jelezz vissza, hogy sikerült!!
Antalya
VálaszTörlésAntep
Burdur
Sakarya
istanbul
DLLİ
1B1A5
VálaszTörlésağrı bedava görüntülü sohbet
canli sohbet
en iyi sesli sohbet uygulamaları
rastgele sohbet siteleri
tunceli seslı sohbet sıtelerı
sesli mobil sohbet
burdur sohbet muhabbet
muğla sesli sohbet sesli chat
denizli canlı sohbet odası
4B307
VálaszTörlésyabancı sohbet
kırşehir canlı sohbet bedava
kars rastgele görüntülü sohbet uygulaması
tunceli sohbet odaları
niğde en iyi ücretsiz görüntülü sohbet siteleri
bingöl rastgele görüntülü sohbet
ankara bedava sohbet siteleri
bitlis görüntülü sohbet siteleri
aydın sohbet sitesi
C20D9
VálaszTörlésCoin Nasıl Oynanır
Mexc Borsası Kimin
Binance Neden Tercih Edilir
Youtube Beğeni Hilesi
Omlira Coin Hangi Borsada
Tiktok Takipçi Satın Al
Soundcloud Beğeni Satın Al
Sohbet
Periscope Takipçi Satın Al
ukliuoliliplipp
VálaszTörlésشركة المثالية للتنظيف