2012. november 29., csütörtök

Mogyorópralinés szaloncukor - Segítsüti átadás és bonbonkurzus

 

Mogyorópralinés bonbon már több alkalommal is készült nálunk, csak valahogy sosem értem ide vele. Annyira szeretjük viszont, hogy szaloncukor formájában a következő hónapban is gyakran vendégül látjuk. Ezt a szaloncukrot Évivel készítettük együtt, aki a tavalyi Koraszülött Gyermekmentős Gyűjtés egyik licitgyőztese volt. Évi nagyon szimpi volt, ritkán tapasztalom azt hogy valaki ilyen nagy szeretettel és odaadással él a párja és a kislánya felé. Jó volt hallani ahogy róluk beszélt. Nagyon ügyes és lelkes volt, és rengeteg saját készítésű finomságot hozott ajándékba. Lelkesedése azóta is töretlen, több fotót is kaptam már tőle az általa készített bonbongyönyörűségekről :)





November közepén átadtam a Segítsütis bonbonválogatást Líviának. Az eseményre kedvenc éttermemben került sor, ahová Lívia nagyvonalúan ebédelni hívott. Vannak találkozások, amik nem abban a pillanatban születnek, amikor a találkozás inkább egy újra találkozás, ráismerés a lélek hasonlóságára és a sok réges-régi, a feledés homályába burkolt közös történetre. Melegséges, bensőséges, energiával feltöltő, ilyen volt most ez az átadás. Nagyon örülök h megismerkedtünk vagy újratalálkoztunk, amit vszínűleg sok együtt eltöltött ebéd vagy vacsora vagy közös csokikészítés követ majd...:)

 
 
És akkor a recept:
Hozzávalók (40 db):
15 dkg törökmogyoró, 12 dkg cukor, 1 tk mogyoróolaj,12 dkg tejcsoki, 35 dkg étcsoki

A mogyorót 180 fokos sütőben megpirítom, ez kb. 6-8 percig tart, vigyázzunk mert könnyen megég. Megtisztítom a héjától a mogyorót és a cukorral együtt egy lábasba teszem, addig melegítem míg világosbarnára karamellizálódik. Aztán sütőpapírral bélelt tepsire terítem és hagyom kihűlni. Olyan kicsi darabokra töröm, amire csak tudom és beleteszem egy késes aprítógépbe az olajjal együtt (a mennyiségre vigyázzunk, nekem egyszer kicsit megborult az olaj és nagyon híg lett tőle a praliné).  Krémes állagú masszává aprítom. A tejcsokit vízgőz felett megolvasztom és a mogyorópralinéhoz keverem.Kihűtöm.
Temperálom az étcsokit, a formákba töltöm, kiütögetem a légbubikat és visszaöntöm a tálba a csokit. A formát lefelé fordítom, hagyom kicsepegni, majd lehúzom a felszínét spaklival és hűtőbe teszem. A mogyrópralinés tölteléket habzsákba teszem és betöltöm a bonbonhüvelyekbe, elegendő helyet hagyva a lezárásnak. Szobahőmérsékleten 2-3 órát hagyom szilárdulni a töltelék felszínét, majd a maradék csokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Hűtő fél órára és kiboríthatjuk a szaloncukrokat. Csomagoláshoz én sütőpapírt és aranyszínű fóliát használtam. 

Forrás: Curley: Couture Chocolate (módosítva)

 

4 megjegyzés:

  1. Vivien!
    De jó újra olvasni, jó, hogy itt vagy:)
    Szépségeseket alkottatok:-)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, megint egyre gondoltunk :)) Nálunk már diópralinés szaloncukor készült próbaverzióban :)) Én is nagyon szeretem ezt a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Vivien,
    Pontosan így érzem én is. :)) Örülök a megismerkedésnek-újratalálkozásnak és nagyon várom az újabb alkalmakat. :)
    Itt is köszönöm az ajándékokat és a gyönyörű, elképesztően finom bonbonokat.
    Lívia

    VálaszTörlés
  4. Istenem bárcsak ilyen ügyi lennék, mint ti! Nekem egyelőre marad a bolti csoki, bár ezeket is szeretem: http://ly.my/csoki de örülnék ha szerencsém is lenne!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...