2011. május 19., csütörtök

Kékpötty

 

Eszembe jutott, hogy a pöttyös kollekcióból még csak a narancs került fel a blogra. Pedig készült zöld, kék és sárga színekben is. Az ötletet Faludi Gabi ékszerei adták, aki nagy bonbon rajongó lehet, hisz egyik kollekcióját pralinénak nevezte el:) Gyermekként, tinédzserként ruha- és ékszertervezőnek készültem, megszállottan gyártottam az ötleteket, évekig saját tervezésű ruhákban is jártam. Aztán nagyon másfelé alakult az életem, amit egyáltalán nem bánok. A művészet, a formák, a vizuális élményvilág, az alkotás most is fontos része az életemnek, de hobbiként, így igazán szabad lehetek benne. 
Eredetileg az volt az ötletem, hogy Gabi több kollekciójához is készítek bonbonokat, mert nagyon inspirálnak a színei és formái, de ez már sajnos nem fért bele az elmúlt 2 hónapomba... az ötletek elraktározva, ha kiheverem a csokitúladagolást, megvalósítom.

(Zöldpötty és Sárgapötty még a héten, nem bonbon receptek jövő héttől jönnek. )

Kékpötty
Hozzávalók (28db):
280 g temperált étcsoki, 100g kék színű marcipán (Desszertmester), 10 db kék színű csokipasztilla (Desszertmester), 100g ibolya-ganache

Eredetileg a pöttyöket síkban terveztem, mint a narancsos-ricottásnál, de a Desszetmesteres Candy's csoki máshogy gondolta. Mikor kifordítottam a végén az elkészült bonbonokat, a kék pöttyök a formában maradtak, a bonbon felszíne pedig lyukas lett a pöttyök helyén. Háááát...nem voltam boldog ettől. csoki újraolvaszt és utólag megpöttyöz, így aztán 3D-s sünis pöttyök lettek. Nem volt időm azóta újrapróbálni, de valószínűleg sokkal több kakaóvajat teszek majd hozzá legközelebb, mert a Candy's csoki nagyon-nagyon sűrű, azonnal beleköthetett a formába. Bonbonozáshoz ek nem ajánlom ezt a márkát, a Goodwill-es színes pasztillák (ld. ricottás-narancsos bonbon) sokkal jobb minőségűek.


10 db kék színű csokipasztillát temperálok (ha Candy's csoki akkor sok kakaóvajat teszek hozzá) és a hajszárítóval felmelegített polikarbonát formát hurkapálcával kipöttyözöm vele. Mikor megszilárdultak a pöttyök, a temperált étcsokit a formába töltöm, óvatosan kiütögetem a légbubikat és pár perc után visszaöntöm a csokit a tálba és félreteszem a lezáráshoz. A formáról a felesleget habkártyával lehúzom, majd lefelé fordítom pár percre, hogy a csoki egyenletesen terülhessen szét benne és a felesleg kicsepegjen. Újra lehúzom habkártyával a felszínét. Hűtő 15 percre. 

A kék színű marcipánnal félig megtöltöm a bonbonokat, majd habzsákból ibolya-ganache-t töltök bele, figyelve arra, hogy elegendő hely maradjon a lezárásnak. Hűtő 15 percre.
A csokit újratemperálom, lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1-2 órára. Majd tiszta konyharuhára fordítom a formát és a csili-vili pöttyös-foltos csokik kipotyognak belőle. 

(Ha úgy jársz, mint én, akkor a pöttyök a formában maradnak, sík pöttyök agyő, színes csoki újraolvaszt/temperál és utólag hurkapálcával bepöttyöz.)

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jók így 3D-ben is!:) És legalább kék! :D
    Méretre mekkorák ezek a bonbonok? Azt hiszem, ilyen lesz az 1. polikarbonát formám, mert jól ki lehet használni.

    VálaszTörlés
  2. Jól néznek ki nagyon! :))) Ez sztm a 3,3 cm-s átmérőjű bonbonforma, talán. Nekem ez a kedvencem.:)

    VálaszTörlés
  3. Su!
    Igen, hajrà optimizmus:)
    Akkora mint a palinkas-marcipanis barack, amit kòstoltàl. Az is ebben a formában készült.

    Emőke!
    Köszi:)
    Én is ezt hadznalom leggyakrabban, nagyon szeretem, bàr lehetne kicsit nagyobb

    VálaszTörlés
  4. Aranyosak!
    Lesz Zöldpötty is? Kíváncsi vagyok. Tervbe van véve nekem is: a koncepció már kész, már csak meg kell valósítani. Kíváncsi vagyok, hogy te milyet találtál ki...
    Én ma csináltam egy epres(-marcipános) bonbont ugyanilyen formában. Szerintem jó ez a forma, nekem ez a kedvencem, azért ez lett az első polikarbom!:)

    VálaszTörlés
  5. Hááát, az nem volt túl nagy! :) Szerintem van több méretben is, majd megnézem. De látom, nem csak nekem szimpi ez a forma! :)

    VálaszTörlés
  6. Zöldpötty!
    Nem talál a blogger. Hol lehet Téged elérni? Kíváncsi vagyok a Te Zöldpöttyödre:)

    Su!
    Mondtam, h lehetne nagyobb:)
    A Goodwillnél csak ez van, Food-Packnál több méret is van

    VálaszTörlés
  7. Megnéztem Faludi G ékszereit. :)))))
    Eddig nem is hallottam róla, de nagyon tetszenek! Köszi, hogy megismertetted! :)))

    VálaszTörlés
  8. Ugye,ugye milyen szépek...
    Ez a Pigment az egyik kedvencem és a Praliné a másik. Ahhoz terveztem még bazsalikomos bonbont, de sajna eddig nem jutott rá idő. De ami késik...:)
    Gabi feltette egyébként a facebook oldalára is ezt a bonbont. Megírnád neki ezt, amit nekem is? Biztos örülne...

    VálaszTörlés
  9. Meg tudtam nézni a link alapján, de sajna írni nem tudok, mert nem vagyok fb tag. Pedig szívesen megtenném! :) Nekem a Guirland a kedvencem. Kék-zöld... :)))))))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...