2011. június 2., csütörtök

Június - Szent Iván hava - Nyárelő - Napisten hava


Június (ősi magyar nevén: Napisten hava) nevét Junóról kapta, aki Jupiter testvére és felesége volt. Juno a házasság által megszentelt szerelem pártfogója, a családi áldás, születés védelmező istenasszonya és a csillagos égbolt királynője. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget. Kedvenc madara a páva.

Június a nyár előhírnöke, s a nyári napfordulás hónapja. Már buzognak az erők, melyeknek a gyümölcsök, zöldségek kifejlődését kell meghozniuk. Minden kihajt, rügyezik, a fák az égig akarnak nőni, és az ember ugyanezt érzi. A „tudatos extázis” ideje ez, szellem és anyag egymásba lendülésének az ideje. Teljes odafordulással éljük át, hogy most van a megváltozás - megváltás hónapja. Ha erre odafigyelünk, az év folyamán a megpróbáltatások idején rendelkezünk majd az egészségfenntartó testi és lelki erőkkel.
/Forrás: Hónapsoroló Virtus/
 
"E hetekben, csendesen, utazni kezdek... Már nem szeretek messzire utazni. Már csak bensőségesen szeretek utazni. Néhány év előtt, ha megszállott az elképzelés, még nem adtam alább, mint Bombay vagy Kína. Mint egészen közeli útszél vagy úti cél, melyre ásítva gondoltam, San Francisco lebegett szemeim előtt. De most már csak lassan szeretek utazni, nagyon lassan. Nem fontos, hogy a vonat haladjon. Az a fontos, hogy én haladjak. Ez sokkal nehezebb.

Goethe szerint a megérkezés sem fontos. Csak az utazás fontos, ez a lebegés, két állapot, az otthon és a végtelen, a meghitt és a veszélyes között. Júniusban mindig újra utazni kezdek, óvatosan és megfontoltan, Scott kapitány körültekintésével, s oly gyanakodva, ahogy a lábadozó járni tanul. Néha csak a szomszéd utcába utazom, portakaróval, sétabottal és kézitáskával. Felébredek az idegen szobában, s a változás csodálatos kalandját bámulom, pislogó szemekkel, megrendülten és alázatosan. Egy idegen szekrény tud oly rendkívüli lenni, mint Bagdad. A világ bennünk van. Időnként el kell indulni feléje. ...

A lakás észrevétlenül megtelik virágokkal. A hétköznap, ünnepszerűen, virágfüzért aggat homlokára, s minden kissé húsos e hetekben, anyagias. Az előszobában is virágok állnak, befőttösüvegben, a szekrény tetején is csokrok virulnak, mintha állandóan menyegző lenne valahol, sikolyokkal, szivarfüsttel és rokoni csókokkal. Kissé bódultan élek e húsos érettségben, e nem egészen ártatlan testiességben, e júniusi, meleg és kitakart anyagiasságban. A nyaralóházak tornácain mindenfelé fiatal asszonyok hevernek a fekvőszékekben, kócosan, kissé elhízottan, délutáni szundítástól piros és meleg arccal, s önfeledt, álomtól tikkadt mozdulattal nyújtózva bámulnak a lombos fák távlatán át a kertajtó felé. Egészen biztos, hogy várnak valakit. A kavics csikorog a kerti úton. Már jön a nyár, gondolják; s behunyt szemmel, kezüket, álmosan, meleg szájuk elé illesztve, rövidet ásítanak. Mire gondolnak ilyenkor? Férjek, szerelmesek, vigyázzatok! Itt a június. Valaki jár a kertben."
/Márai Sándor: Június-részlet/

2 megjegyzés:

  1. Köszi Vivi az invitálást. Nagyon jó volt megint Nálad. És olyan jó, hogy a következő bejegyzésednél írtál nem csupán a receptről, hanem arról is, aki mögöttük van.

    VálaszTörlés
  2. fevi!

    nagyon szívesen:)és örülök h itt voltál!
    Olyan jó, hogy mást is megszólít a Bölcsessége...

    :) köszi, ez most kikívánkozott. De azért ez mégiscsak egy gasztroblog, nem Napló...;))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...