2012. február 2., csütörtök

Február - Jégbontó - Télutó - Böjtelő hava

 Képek: www.indafoto.hu, www.erdon.ro, www.valogatasaim.blogspot.com

Február nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta. A február már az antik Rómában is a decemberi, januári mulatozásokat követő testi-lelki purgálás idejének számított.

A természetben a Tél és Tavasz határához érkezünk, elindul valamiféle belső mozgás a mozdulatlanságból az ébredés, a ridegségből a melegség felé. Szívünk, lelkünk mélyén is ezt érdemes felkutatni, meglelni: Az Ébredést, a belső energiák mozdulását és összekapcsolódni velük...nap mint nap... 
  
"Ezek a hosszú februári éjszakák, mikor a kihűlt szobában felébredünk a szél vinnyogására, dideregve ülünk fel az ágyban, meggyújtjuk a kislámpát, rágyújtunk, megnézzük az órát – korábban virrad már, de nincs sok öröm benne, mert nappal is a tél odvában kucorgunk, betegségek, csőrepedések, füstölgő kályhák, elvégezetlen irodalmi és reménytelen, kedvetlen emberi feladatok között, rongyokba és prémekbe bugyolálva -, lila körmeinkre lehelünk, s eszünkbe jut, hogy megint elmúlt egy farsang, az ablakon kocogtat a hamvazó szerda jeges ujja, az öröm elillant és öregszünk.
      Így ülünk a februári hajnalban, kedvetlenül és lila körmökkel. Kamránk, melyet ősszel bölcsen megraktunk, kiürült már; a befőtteket és az oldalast megettük, a savanyú káposzta végére járunk. Ismerőseinket elviszi egy tüsszentés is e hetekben. A nők lakkcsizmásan gázolnak az olvadó hólében, a szennyben és latyakban, ormótlanul, cinóbervörös orral, mintegy csak jelezve – mütyürkével és pillantással – női jellegüket.
         A könyvekre csömörrel pillantunk az éjjeleken; úgy tetszik, már elolvastunk minden könyvet, s egyik sem tudott segíteni. Napközben félórákat fekszünk a kvarcfény alatt, tátogva, és szomjasan nyeljük, szopogatjuk az ózonízű fényt, cuclizzuk a mesterséges sugarakat, oly mohón és tikkadtan, mint ahogy egy alvilági szolganép vágyhat a fényre és szabadságra. A fényre emlékezünk, mely reménytelenül hiányzik életünkből, a fényre, melyben van valami pogány és kegyetlen, valami erkölcstelen és nagyszerű, mint az életben.
         Aztán arra gondolunk, hogy ez a hónap, mely telítve van zenekari hangversennyel és tüdőgyulladással. Ez a hónap, mikor egészen kis mozdulatokkal élünk, óvatosan és gazdaságosan, mint a bölcs állatok, melyek lecsökkentik ilyenkor az élet tevékenységét, mozdulatlansággal védekeznek, lassított érveréssel szunyókálnak és pislogva, rejtélyes félálomban várják a napot. E hetekben, tél vége felé, tanácsos különösebb erőpazarlás nélkül élni: rövideket írni – legföljebb négy-öt sort egyszerre -, mint a medvék.

De hajnal felé, az ébredés józan káprázatában, eszünkbe jut a farsang, mely megint egyszer elviharzott mellettünk, álruhában, lobogó szalagokkal, színes papírszeméttel szórta tele a világot, visított és sikongott, jeleket adott és integetett, s mi kitértünk előle. Most már itt a reggel, mely hamut hullat fejünkre. Az ablak előtt a fákat nyöggetik a böjti szelek. Lehet, gondoljuk dideregve, hogy valami féktelen és túláradó is volt az életben, valamilyen eszelős öröm, vad és visító boldogság, amely fütyölt az értelem méltóságára – s talán erről volt szó; csak mi nem tudtuk.
/Márai: Február/


6 megjegyzés:

 1. Szegény kis hóvirágok, most biztosan nem bújnak még ki. Márai elég melankolikusan fogalmaz, most valahogy átérzem.

  VálaszTörlés
 2. Én vettem cserepeset...olyan jò minden nap rânèzni, itt àll a konyhàban:)
  Màrai màr csak ilyen...keserédes:)

  VálaszTörlés
 3. Vianne!
  Látom nagyon el vagy foglalva, nekem hiányzol:-))

  VálaszTörlés
 4. Szia Vianne!
  Van Számodra nálam egy meglepetés!
  Nézz be hozzám:
  http://hazitorta.blogspot.com/2012/03/blog-dij.html
  üdv:
  Piroska

  VálaszTörlés
 5. Kedves Gasztroblogger!

  Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

  Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztod a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

  3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
  • ízvilágában legyen az adott borhoz illő
  • legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
  • szezonális hozzávalókat is használj

  Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
  • Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

  • Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

  • Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

  • Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!

  Versenyhetek Borok
  Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz
  Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz

  Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes

  Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

  Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

  Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...