2011. szeptember 27., kedd

Tonkababos-mogyorókrokantos bonbon


Ez a bonbon bekerült a Segítsüti válogatásba, de alapvetően egy számomra nagyon kedves személy 70. születésnapjára készült. Meghatározó szerepet tölt ő be az életemben az elmúlt 8 évben. Tanárom, Mesterem. Ahogy sokaknak. Megható volt megélni, ahogy az életpályájáról emlékeznek barátai, kollégái, tanítványai. Szeretettel. Tisztelettel. Örömmel.

Nagyon szeretem a tonkabab ízét-illatát. Nagyon különleges és intenzív.

Hozzávalók (21 db):
200g 70%-os ecuadori étcsokoládé, 100g 35%-os tejcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 1 db tonkabab, 2 ek. mogyoró-krokant


Felforralom a tejszínt, nagyon finom reszelőn belereszelem a tonkababot, majd leveszem a tűzről. A feldarabolt tejcsokira öntöm és homogén állagúra keverem. Hűtőbe teszem 15 percre.

Az étcsokit temperálom, és az előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.

A tonkababos ganache-t habzsákba kanalazom. A bonbonhüvelyekbe mogyoró-krokantot szórok és megtöltöm a tonkababos krémmel, ügyelve arra, hogy elegendő helyet hagyjak a lezárásnak. Újra hűtőbe teszem 15 percre. A félretett csokoládét újratemperálom, majd a bonbonformára öntöm, habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget, így szép, egyenletes felületű lesz a bonbonok talpa. Fél-egy órára hűtőbe teszem. Mikor megszilárdult, megfordítom a formát és a bonbonok kipotyognak belőle. Kevés csokit olvasztok, 1-1 pöttyöt teszek a bonbonokra és megszórom a krokanttal.

A tejszín miatt hűtést igényel, de hűtőbe csak légmentesen záródó dobozban tegyük, különben a hűtő párája tönkreteszi a csokoládé felületét, kifehéredik. 2-3 hétig áll el.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez számomra mindent felülmúl a tonkabab miatt. Gyönyörűek, a fotók már megint annyira szépek. Mindkét alkalommal jó helyre kerültek. :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez a bonbonforma annyira tetszik. A töltelék is nagyon különleges. .)))

    VálaszTörlés
  4. Szeretnélek megajándékozni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám! :)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finomat és szépet alkottál.
    Hasonló formám van, de valahogy ezzel az egy formával nem bírok, ebben már többször készítettem, de mindegyiken volt valami folt. Hogy miért nem értem:-))
    Pedig mindent úgy készítettem, mint a többiben!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...