2011. december 22., csütörtök

Vendégposzt: Bonbonos dobozkák

 
Ma egy - a szívemnek nagyon kedves - bloggerinát szeretnék bemutatni Nektek, aki az ötleteivel, a stílusával, a soraiból áradó kedvességgel és derűvel nap mint nap lenyűgöz. Pacsirta mint én, így minden reggel találok valami kedves újdonságot a blogján, a Kifli és Levendulán. Pár hete vendégségbe hívtam Évit, arra kérve, hogy avasson be minket néhány bonbonos-dobozka-készítő-titokba. Kérésemet nagy örömömre elfogadta és ezekkel a gyönyörűségekkel ma reggel meg is érkezett:)
Drága Évi, nagyon örülök, hogy itt vagy, hogy inspirált a téma és köszönöm a kis csodákat, amiket alkottál! A személyes kedvenceim a virágszirom formájú doboz és a tojástartóból készült bonbonkínáló:))
 
Bonbontartók újrafelhasználva

Mi lehetne szebb és édesebb ajándék, mint a saját készítésű bonbon? Annak is jó, akit karácsonykor lepnek meg vele, hiszen nem csak finom, de léleksimogató ajándékot kap ezzel, de annak is jó, aki elkészítheti ezeket a mesebelien szép édességeket, mert a bonbonkészítés olyan varázslat, amit csak kevesen tudnak.
És ha már készen vannak ezek a csillogó finomságok, akkor már csak az a kérdés, mibe is csomagoljuk őket. Mert persze betehetjük a bonbonokat a kifejezetten nekik szánt új és színes papírdobozokba, de érdemes elgondolkodni azon is, nem tudnánk-e összehozni a környezettudatos szemléletet az ünnepi csomagolással. A következőkben arra szeretnék néhány példát hozni, hogy – bármilyen furcsán is hangzik – hogyan lehet kidobásra szánt, háztartási hulladékból bonbontartót készíteni, amelyben aztán átnyújthatjuk az ajándékba szánt finomságokat.

1. Májkrémes konzervdobozokból
A kis méretű konzervdobozok különösen alkalmasak arra, hogy bennük rejtsük el az édes falatokat. Ehhez mossuk tisztára a dobozokat, majd ragasztópisztollyal rögzítsük őket egymáshoz. Száradás után helyezzünk mindegyikbe egy-egy muffinpapírt. A dobozok széleit ragasztózzuk be, és tekerjük körbe az egészet egy kartonpapírcsíkkal – végül pedig kössünk rá egy vékony selyemszalagot.
Készíthetünk fedelet is a bonbonjainkra: ehhez vágjunk ki karton- vagy hullámpapírból egy olyan alakzatot, amely teljesen befedi a kis konzervdobozokat, és kössük körbe egy szalaggal.



2. Kiürült kartondobozból
Ha van egy bonbontárolásra éppen megfelelő, de viseltes dobozunk, óvatosan bontsuk szét.


Kenjük be a teljes felületét papírragasztóval, és borítsunk rá egy szép mintás kartont. Száradás után vágjuk körbe, pontosan követve a széleket, majd ragasszuk össze újból a dobozt az eredeti formára.


Tegyünk bele bonbonpapírokat, és ültessük bele az ajándékba szánt finomságokat.


3. Tojástartóból
Ha sok-sok bonbonnal szeretnénk meglepni valakit, használjunk egy nagy tojástartó dobozt: fújjuk be fehér akrilfestékkel, majd hagyjuk megszáradni. Nyomjunk a mélyedésekbe muffintartó papírokat, és ezekbe helyezzük be a bonbonokat. A doboz kiemelkedéseire ragasszunk pillanatragasztóval kis díszeket, majd az egészet kössük át egy selyemszalaggal, és tegyünk rá ajándékkísérőt.


4. Vécépapír-gurigából
Örökös toplistás kedvenc nálam ez az alapanyag, amiben éppen az a legjobb, hogy mindenhol, minden háztartásban keletkezik belőle jó pár darab, és végtelenül sokoldalúan felhasználható. Amikor azon gondolkodtam, hogyan tudnék belőle bonbontartót készíteni, egyből több ötlet is eszembe jutott – van köztük nagyon egyszerűen elkészíthető és bonyolultabb is, de mindegyik tökéletesen alkalmas arra, hogy átnyújtsuk bennük a különféle édességeket.

a) Egyszerű és gyors megoldás, ha a gurigát bevonjuk egy szép mintás papírral, az alját pedig beragasztjuk egy méretre vágott kartonkörrel (használjunk erős pillanatragasztót). Töltsük bele a bonbonokat, a tetejére tegyünk egy muffinpapírt, és kössük körbe egy selyemszalaggal.


b) Időigényesebb, de nagyon látványos bonbontárolót készíthetünk a következőképpen: vágjuk négy szeletre a vécépapír-gurigát, a karikákat pedig vonjuk be különböző mintájú papírokkal. Mindegyik karika belsejébe ültessünk egy muffinpapírt:

Vágjunk egy négyszögletű alapot sötét színű kartonból. Ragasszuk egymáshoz a karikákat ragasztópisztollyal, majd az egészet rögzítsük az alapra úgy, hogy a muffinpapírok alját ragasztjuk le.


Ha megtöltöttük a tartókat a bonbonokkal, hajtsunk körbe a csomagon egy vastagabb fóliát, egy-egy ragasztópöttyel rögzítsük az alap alján. Végül készítsünk egy kísérőkártyát a bonbontartó tetejére, és aranyszínű lakkfilccel írjuk meg.


c) Különösen dekoratív csomagolással láthatjuk el a bonbonokat, ha a gurigákból virágot készítünk. Vágjuk fel 4-4 szeletre két vécépapírgurigát. Öt szeleteket ragasszunk egymáshoz ragasztópisztollyal úgy, hogy virágformát adjanak ki.


Ha egy kicsivel több időnk van, fessük le tetszőleges színűre akrilfestékkel a virágok külsejét. Ha nagyon sietünk, akkor egy aranyszínű lakkfilccel rajzoljunk kacskaringós indamintákat a gurigavirágokra.
Vágjunk ki sötét kartonból a gurigavirágnál mindenhol kb. egy centivel szélesebb alapot, és ragasszuk pár helyen rá a virágformát. Ültessük be a szirmokba a bonbonokat. Vastag műanyag (pl. írásvetítő vagy borító) fóliából vágjunk ki egy akkora virágformát, amekkora az alap, és ragasszuk középen a gurigavirágra. (Így a bonbonokat ki lehet venni úgy, hogy felhajtjuk a fóliaszirmokat.)
A tetejére ragasszunk még egy selyemszalagból készült masnit.


Amint a fenti példák is mutatják, bonbontartót szinte bármiből lehet készíteni. Legyünk bátrak, és használjunk a szokásostól eltérő megoldásokat, mert egyedi, látványos és vidám édességtárolókat készíthetünk – a megajándékozott pedig azt is látni fogja, hogy a csomagolásba is beletettük a szívünket.
Kellemes karácsonyi készülődést mindenkinek!

8 megjegyzés:

  1. Csodálatos ötleteket hoztál ! Nagyon jól néz ki mindegyik! Biztos hogy kifogom próbálni igaz most már karácsonyra nem hiszem de alkalmam remélem lesz még rá! Nagyon köszönöm hogy megosztottad velünk ! Vendéged blogját feltétlenül megfogom nézni!!

    VálaszTörlés
  2. Az ok, hogy korán keltek, de későn is fekszetek, nem értem, hogy csináljátok... :-) Nagyon jó bejegyzés volt, én is nagyon szeretem mindkettőtök blogját, mert árad a kreativitás és semmi nem szab határt a fantáziátoknak. Nagyon jó ötleteket kaptunk, még sok találkozót kívánok Nektek, azt hiszem, nm semmi dolgok születnének. :-)

    VálaszTörlés
  3. emelem kalapom ennyi kreativitás előtt

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűségesek, ötletesek, egyediek!!! Gratulálok!!! Azt hiszem, koppintani fogom az egyiket!

    VálaszTörlés
  5. Engem is teljesen elvarázsolt. Csodás ötletek, köszönöm a megosztását:-))

    VálaszTörlés
  6. Ezek valóban nagyon hasznos ötletek! muffin szállításra is elfogadnék egy-két ötletet, az mindig dilemma nálunk :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...