2011. október 30., vasárnap

Vaníliás-narancsos sütőtöklekvár - VKF 45.


Nagyon szeretem a sütőtököt. Minden formában és mennyiségben. Így aztán levesként, rizottóként, tésztaételként, köretként meglehetősen gyakori vendég nálunk. A Zizi által kiírt 45. VKF-re vmi mást akartam hozni. Kicsit játszani, kísérletezni új felhasználási lehetőségekkel. A három ötlet közül ez az első. A skacok a fotózás közben rákattantak, úgy menekítettem ki a kezük közül. Remek gasztroajándék lehet Karácsonyra.

Hozzávalók:
1,3 kg sült tök tisztán héj és magok nélkül, 0,5 kg cukor, 4 narancs leve, 1 vaníliarúd, narancsesszencia (elhagyható), 1 cs dzsemfix 3:1

A sütőben megsült tököt egy fazékba teszem, hozzáadom a narancsok levét, a cukrot és a benne elkevert dzsemfixet. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a masszába, hozzáadom a rudat is és közepes lángon főzni kezdem. Pár perc után botmixerrel összeturmixolom. Figyeljünk arra, hogy krémes állagú legyen. Ha túl sűrű, masszaszerű, adjunk hozzá egy kevés vizet, vagy még 1 narancs levét. Ha felforrt, 3-4 percig zubogva főzzük, majd levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vaníliarudat, hozzáadunk 5-10 csepp narancsesszenciát és sterilizált üvegekbe peremig töltjük. Lezárjuk, 10 percre fejre állítjuk majd mehet a polcra. 1 évig áll el, ha kinyitjuk, hűtőben tárolva 2-3 hétig fogyasztható. 

9 megjegyzés:

  1. Jajj, de jó! Nagyon tetszik a narancs-sütőtök páros! Megy bonbonba is majd? Én a sütőtökös karamellára tettem narancsos csokit, már ott is tetszett, de ezt megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Épp most kèszül a narancs-sütőtök bonbon:) igen, làttam, nagyon tetszettek Pòkhàlòs Karamellàk:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon különleges, és úgy látom Nimródnak is nagyon bejött! :)

    VálaszTörlés
  4. Nem gondoltam volna, hogy a sütőtökből ilyet is lehet, hiába, hiányzik belőlem a kreativitás. A sütőtökös bonbontól jutottam most Hozzád, bár jártam már erre! remek lehet, ki is próbálom - pont holnap megyünk tököt venni, na nem pont azért megyünk, csak az úton remélem azt is veszünk - aztán jöhet ez a próba, még a bonbon is - remélem - elkészül.

    VálaszTörlés
  5. Micsoda színe van! Nimród nagyon édesen majszolja. :-)

    VálaszTörlés
  6. Ez de szuper! Ki fogom próbálni! :) Köszi az ötletet és a receptet!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretem a sütőtököt, de eddig csak levesként és simán sütve készítettem, de ez nagyon tetszik:-)) Ki fogom próbálni:-)

    VálaszTörlés
  8. Petra!
    Igen, tetszik neki, imádja a lekvárokat:)

    Gabi!
    Kíváncsi vagyok, hogy tetszik majd, írd meg kérlek, ha elkészül.

    Katuci!
    Tényleg ilyen a színe, nem photoshop. Ugye? Ő nem maradhatott le innen:)

    Szilabi!
    Köszi:) Szívesen és várom a visszajelzést, hogy tetszett:)

    Gesztenye!
    Szuper, nagyon örülök h ennyire tetszik Nektek, majd írd meg, ízlett-e.

    VálaszTörlés
  9. Szuper, nagyon jól néz ki, a fótók remekjók, a fiatalúr meg a legennivalóbb aza egészben! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...