2011. november 8., kedd

Chilis-meggyes bonbon


Lélekben elkezdtem a Karácsonyra készülődést. Számomra ez együtt jár a Melegséggel, Harmóniával, Örömmel. Vágyom a Szeretteim közelségére, az együtt töltött bensőséges pillanatokra, az önfeledt beszélgetésekre és játékokra a meleg szobában vagy a ropogós hóban, a finom ételek elkészítésére és élvezetére. Szeretem látni Nimród elégedett kis arcát a mindennapokban, vagy ahogy felragyog a tekintete mikor örül valaminek. Néha elmélázom azon, mit szól majd a karácsonyi hangulathoz, a feldíszített fához, a mécsesekhez, ajándékokhoz, a hóhoz... Tervezem az Adventi Naptárt, az ajándékokat, a Karácsonyi menüt...és közben újra és újra átjár a Melegség...

Jó látni ahogy kezdenek megjelenni a magyar és külföldi Adventi magazinok a sok kedves ötlettel. Én is sok gasztro ajándék ötlettel készülök. Számszerint eddig 32-t írtam össze :), ezek közül néhány  a Kifőztük magazin Karácsonyi számában fog megjelenni. Remélem lesz időm mindet megvalósítani. Nem csak ajándék ötleteket, hanem sütemény, desszert és egyéb ünnepi étel recepteket is tervezek feltenni a következő másfél hónapban. A mostanin kívül még egy bonbon recept várja a laptopon a megjelenést, aztán jönnek az Ünnepekre hangolt posztok... 

Ez a bonbon ajándékba készült egy kedves barátnőm férjének, aki nagyon önzetlenül támogatja életem ezen szeletét...

 

Hozzávalók (21 db):
200 g temperált Ecuadori étcsoki (70%), 100 g Madagaszkári étcsoki (60%), 0,4 cl nagyon jó minőségű meggypálinka, 5 dkg aszalt meggy, 0,5 dl tejszín, 2 db kicsi chilipaprika



Az aszalt meggyet beáztatom egy éjszakára  a meggypálinkába. 
Másnap a tejszínt felforralom a 2 db felhasított chilipaprikával, majd leveszem a tűzről és állni hagyom negyed órát. Átszűröm, újra forrpontig melegítem és ráöntöm a 100 g feldarabolt 60%-os étcsokira. Homogén állagúra keverem és 15 percre hűtőbe teszem. 
  
A temperált étcsokit a hajszárítóval kicsit előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.
 
A ganache-t habzsákba kanalazom és félig betöltöm vele a bonbonhüvelyeket. Beleszórok mindegyikbe 2 db aszalt meggyet. Ha még kell, teszek bele kicsit a chilis ganache-ból úgy, hogy a lezáráshoz még elegendő hely maradjon. Hűtő 15 percre. A maradék étcsokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1 órára, majd óvatosan megfordítom a formát és a csili-vili félgömbök kipotyognak belőle. Maradék csokiból keveset felmelegítek, 1-1 pöttyöt teszek a bonbon tetejére és ráültetek 1-1 darabka aszalt meggyet.
 

14 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a chilis-meggyes ízkombináció!!!

    Én még kicsit nehezen hangolódom rá a karácsonyra, valahogy nem szeretem, ha az üzletekben már túl korán rámerőltetik, és már októberben feldíszített karácsonyfák jönnek szembe. Kicsit olyan (persze ez bután hangzik), mintha lelőnék a poént :) Na de a készülődést már én is elkezdtem, a hétvégén az első szaloncukor-prototípusok is elkészültek :) Erinacea

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és finom lehet ez a bonbon! Nem tudom hogy fog sikerülni, de én mikulásra szeretnék a gyerekeimnek trüffelt készíteni, remélem sikerülni fog. A kis unokámnak a lányom nem akar édességet csak aszalt gyümölcsöket. Várom hogy milyen finomságokat teszel fel?

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek, nagyon jó lehet együtt a chili és a meggy. Látom, te is ráleltél a dobozkákra a svédeknél. :-)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy idetíláltam, szemkápráztató csokoládékat és fotókat készítesz!

    VálaszTörlés
  5. Vianne!
    Megint valami csodát alkottál. Én még nem mertem chilit használni a bonbonokba.
    Nagyon szép lett a burok.

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűségesek ezek a bonbonok, és a fotóid... hol tanultál meg így fotózni?

    VálaszTörlés
  7. Eri!

    Az október tényleg túlzás, de már november van:))
    Nálam is készülnek már az első szaloncukrok, meg sok egyéb. Én most nagyon élvezem.

    Éva!
    Köszi:) Biztos sikerülni fog. Én sem szeretem az olcsó és igénytelen csokimikulásokat, egyetértek a lányoddal. Teszek majd fel alternatívát olcsó és rossz minőségű csokimiki helyett.

    Katuci!
    Köszi Tündér:) Igen, igen, be is vásároltam belőle:)

    Elif!

    Üdv itt! Köszönöm:) Örülök, h jöttél!

    Mónika!
    Köszönöm:) Na, hol tart a fertőzés?:))

    Gesztenye!
    Köszönöm! Pedig nagyon finom. Csak az utóízben érződik, de ott jó hosszan:)

    Levendulalány!
    Köszi, nagyon kedves vagy...hát én azért ennyire nem vagyok elégedett a fotókkal...itt is, ott is, megírom mailben.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...