Ez az a bizonyos sáfrányos-gyömbéres bonbon, amit Katával és Petrával együtt készítettünk a közös bonbonozáson. Kata és Petra a Nyári Játékon nyerték tőlem csodás alkotásaikkal ezt a bonbonkurzust, amire végül októberben sort is kerítettünk. Nagyon jó volt együtt dolgozni velük, hihetetlen lelkesek és ügyesek voltak. (ahogy ezt kicsit lejjebb a képeken láthatjátok is). Szeretem a fűszer-csokoládé kombót, bár ezekből még viszonylag kevés szerepel a blogon, nagy kedvencek pl. a rózsabors és a bazsalikom.A sáfrány csokival való házasítása 1 éve mocorog már bennem, nagyon elegáns és kifinomult párost alkotnak. A közös bonbonozás alkalmával egy kis kandírozott gyömbért is kapott a ganache, ami sokkal markánsabbá és frissebbé tetté.
Hozzávalók (21db):
200g temperált étcsoki (70%), 100 g fehércsoki, 0,05g sáfrány (nem szeklice!), 0,5 vaníliarúd, 0,5 dl tejszín, 5-6 kocka kandírozott gyömbér.
A sáfrányból néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit mozsárban összetörjük és a tejszínhez adjuk. Belekaparjuk a vanília magját és a rúddal együtt forrpontig melegítjük. 15 percet hagyjuk állni, majd kivesszük a rudat, újra forrpontig melegítjük és a feldarabolt fehér csokira öntjük. Homogén állagúra keverjük, hűtő 15 percre.
A kandírozott gyömbért nagyon apró darabkákra vágom és félreteszem.
A temperált étcsokit a hajszárítóval kicsit előmelegített polikarbonát bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hagyom kicsepegni, így egyenletesen terül majd el a csoki a mélyedésekben. Habkártyával lehúzom a forma felszínéről a kifolyt csokoládét és 5-10 percre hűtőbe teszem.
A ganache-t habzsákba kanalazom és félig betöltöm vele a bonbonhüvelyeket. Beleszórok mindegyikbe pár darabka kandírozott gyömbért. Ha még kell, teszek bele kicsit a sáfrányos ganache-ból úgy, hogy a lezáráshoz még elegendő hely maradjon. Hűtő 15 percre. A maradék étcsokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1 órára, majd óvatosan megfordítom a formát és a bonbonok kipotyognak belőle. Maradék fehér csokiból keveset felmelegítek, 1-1 pöttyöt teszek a bonbon tetejére és ráültetek 1-1 szál sáfrányt.
És akkor jöjjön a rövid képes beszámoló:
Kata és a maghőmérő...
Kata talpal:)
Átszellemülten...
Petra betölti a sáfrányos ganache-t
Petra újabb formát készít elő
És végül Kata szépséges és finomságos tortája Memento Toscana...:)
ez nagyon finom lehet!!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésTyű, nagyon jól néznek ki :) !!!
VálaszTörlésmeseszépek lettek és nagyon izgalmas ízük lehet. A közös bonbonozás is biztosan jó volt! :-)
VálaszTörlésNagyon ügyesek vagytok!Milyen jó dolog,hogy volt rá lehetőségetek együtt lenni!!
VálaszTörlésHmmmm, a legeslegfinomabb! :-) Nagyon szép lett díszítve is! Ez azért akármikor jöhetne. :-)
VálaszTörlésEz megint valami álomszerű dolog. Azt érzem, már a töltelékkel ellennék... Csodásak lehetnek.
VálaszTörlésEzt a bonbont bizony én töltöttem! De büszke vagyok! :)
VálaszTörlésOlyan jó volt újra látni, és milyen finom volt...Hmm. :)
Sötét őszi estén nincs jobb dolog, mint édességeket nézni a habos-fahéjas kávé mellett...valóban gyönyörű!
VálaszTörlésKöszi Nektek!
VálaszTörlésFinom volt tényleg, valahogy más is, talán attól hogy együtt alkottuk.
Szemkép!
...és tartalmas gondolatokat olvasgatni:)
Olyan kérdésem lenne, hogy 0,05 g sáfrányt hogy mérsz ki? Vagy lehet valahol ilyen pontosan kimérve kapni?
VálaszTörlés