2012. január 13., péntek

Chilis gránátalmazselé fehércsokiban


Ahogy korábban már említettem, a fehér felzárkózott az "aktuális kedvenceim" kategóriába. Ahogy a gránátalma is. Illetve az csak visszatért. Kislány koromban ettem először és azonnal beleszerettem, aztán vagy 20 évig nem találkoztunk de a szerelem nem múlt el.  

Átalakult bennem mostanában a bonbonkészítéshez fűződő viszonyom is. Eddig leginkább ösztönösen öntögettem, kevertem össze ízeket, összetevőket. Mostanában elkezdtem többre vágyni. Utánanézni, -olvasni a különböző ízeknek, az ízek alkotóelemeinek, hogyan lehet az egy meg egyből nem kettőt, hanem egy új minőséget létrehozni. Nagyon izgalmas. Sokat segít ebben pl. egy nagyszerű könyv, ami Karácsony előtt jelent meg. A címe: Az ízek harmóniája. Bár elsősorban az étel-bor párosításról szól, más szemmel is olvasható. 


És bár az életemben a Csokoládé, a Bonbon nagy valószínűség szerint mindig a hobby-t, a kikapcsolódást jelenti majd, - a választott hivatásomat ugyanis nem szeretném elhagyni - két új irány indult el ezen a területen a napokban. Hamarosan elárulom majd, hogy mik ezek.  


A gránátalmás csészéhez használt forma nagyon régóta várja már a lehetőséget, hétvégén végre elővettem. Nagyon jó volt dolgozni vele, rengeteg újabb ötletet szült, főleg a színek mentén. Színekhez, formákhoz, hangulatokhoz alkotni. Most ez foglalkoztat leginkább. Titkos álmom, hogy egyszer divattervező kollekciójához, divatbemutatókra vagy ékszerekhez tervezhessek csokoládét, bonbonokat. Ki tudja, talán egyszer megvalósul...:)

 Hozzávalók:
200 g temperált fehércsoki, 1 nagyobb érett gránátalma, 2 ek méz, chili, 1 csipet dzsemfix 2:1, (zselatin is jó vagy agar-agar)


A gránátalmából kiszedem a magokat, a hártyát, a héjat kidobom. A magokból 2 evőkanálnyit félreteszek, a többit szűrön átpréselem és felfogom a levet. A levét a 2 ek mézzel felteszem főzni, majd hozzáadok egy csipet dzsemfix-et és pár percig forralom. Zselépróbát végzek, vagyis egy hideg tálra cseppentek belőle, beteszem a hűtőbe 2 percre, ha megszilárdult akkor már jó a zselé (ha nem egy icipici dzsemfixet hozzáteszek még). Hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőbe teszem 1-2 órára.
A temperált fehércsokit az előmelegített formába öntöm, kiütögetem belőle a légbubikat, aztán pár perc után visszaöntöm a felesleges csokit a tálba és félreteszem. A formát lefelé fordítom, hogy a csoki egyenletesen terülhessen szét benne, pár perc után habkártyával lehúzom a felszínéről a felesleges csokit és hűtőbe teszem 15 percre. Fogyasztás előtt a csészékbe töltöm a zselét és beleteszek 3-4 gránátalmamagot.

5 megjegyzés:

  1. Mesésen néznek ki! Nem is emlékszem, fehér csokis bonbont láttam-e már nálad! De ez a piros-fehér kombó nagyon tuti! Ja, az meg nem ér, hogy mindig úgy megyek el az oldaladról, h fúrja az oldalam a kíváncsiság valami miatt, amit majd később írsz meg :DDD

    VálaszTörlés
  2. Köszi:)
    Nem vagyok valami nagy barátságban a fehér csokival, akkor használom csak ha az íz vagy mint itt a látvány inkább azt hívja. Bocsi:( :)

    VálaszTörlés
  3. Már csak a látvány miatt is megérte, gyönyörűen csücsülnek a tetején a kis gránátalma magok. El sem tudom képzeni a chilivel milyen lehet.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Először is Gratulálok a Blogodhoz, mese szép!! Másodszor egy kérdésem lenne, honnan szerezted be ezt a jó kis csésze alakú bonbon formát?? :)
    Nagyon durván jó ez a recept! Fehércsoki és a gránátalma a két nagy favoritom :)

    VálaszTörlés
  5. Katuci!
    Köszi, nagyon szép a gránátalma, izgalmas a formája, állaga, íze, jó vele játszani.
    Finom:) Édes-kicsit fanyar, az utóíz a chilié.

    Emlékek konyhája!
    Köszönöm! A formát a Food-Pack-nél(www.food-pack.hu)vettem, pontosabban katalógusból rendeltem. Nagyon jó, könnyű vele dolgozni és sok-sok további ötletet szült az első találkozás:)
    Ha kipróbáltad, majd írd meg, kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...