2011. március 15., kedd

Epres-vodkás bonbon


Ez a bonbon a töltött táblából megmaradt eper felhasználására született. Vodkás étcsoki ganache-sal párosítottam. Jól működnek együtt, egyik kedvenc barátnőmnek már többször elkészítettem azóta. Addict :)

Hozzávalók 24 darabhoz:
250 g 70%-os temperált étcsokoládé, 150 g 70%-os étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 100 g eper, 40 g cukor, fél tk pektin, 5 cl jó minőségű vodka, cayenne bors




Az eperből, cukorból, pektinből sűrű dzsemet főzök, cayenne borssal ízesítem, hagyom kihűlni, majd 1 napra hűtőbe teszem.
A temperált étcsokit a (hajszárítóval) felmelegített formába öntöm (polikarbonát forma esetén). Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak, majd visszaöntöm a csokit a tálba és félreteszem a lezáráshoz. Formákat kicsepegtetem, a felesleget habkártyával lehúzom. Hűtő 30 percre.
A tejszínt a vodka felével közepes lángon felforralom, majd a feldarabolt étcsokira öntöm. Homogén állagúra keverem, majd hozzáadom a vodkát. Hűtőbe teszem 15 percre. 
A bonbonhüvelyeket félig megtöltöm az eperrel majd hűtő 10 percre. Aztán beletöltöm az étcsoki ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak. Hűtő 10 perc.  
A csokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. A felesleget habkártyával lehúzom és 1 órára hűtőbe teszem.
Óvatosan puha konyharuhára vagy sütőpapírra fordítom és a bonbonok kipotyognak belőle.

9 megjegyzés:

  1. Vianne, ez szuper lehet(ett), tetszik az eper-vodka páros! És a képek is nagyon szépek! Ez a csavart félgömb forma a Goodwillnél? Mert én is azt rendeltem, csak pont nem érkezett meg, mielőtt eljöttem Heidelbergbe, úgyhogy most anyánál vár engem :)
    Ja, már korábban szerettem volna kérdezni, hogy hol veszel pektint. Culinaris?
    Lesz egy meglepim neked a héten a blogomon :))

    VálaszTörlés
  2. Szia Erinacea!
    Te aztán gyors vagy, mint a villám, még ki se léptem:)
    Igen, Goodwill-es a forma. Nézz körül a FoodPack-nál is. De vidd a havi fizetésed is (és a párodét is:) annyi gyönyörű formájuk van.
    Pektint Culinarisban, vagy dzsemfixet használok (az is gyümölcspektin). Van abban a webshopban is, ahol a liofilizált gyümiket találtad.
    Kíváncsi vagyok nagyon!!!

    VálaszTörlés
  3. Köszi a választ, Vianne! Akkor a pektint majd megnézem, ha hazamentem áprilisban. Ja, meg a FoodPack-ba is be kéne nézni... A formádat meg nem akartam lekoppintani, csak meglepődtem, hogy akkor ugyanazt rendeltem :)

    VálaszTörlés
  4. Húúú, ez nagyon jó lehet! :-))) És teljesen profi a külalakja is! Most jól esne 1-2-3 belőle! :-D

    VálaszTörlés
  5. Vianne!
    Csodás bonbont készítettél:-))
    Nagyon szép a kép is.
    Én meg csak vágyakozom a polikarbonát forma után:-))

    VálaszTörlés
  6. Vianne!
    Képzeld el ma kaptam egy polikarbonát formát, nagyon klassz, de nem sikerült nagyon szépre a bonbon, még rá kell jönni a nyitjára.
    Meg szeretném kérdezni, hogy miért kell hajszárítóval megmelegíteni a formát?
    A másik pedig, hogy amikor megtöltöd az elején csokival, akkor mennyit vársz a kicsöpögtetéssel.
    Én lehet keveset vártam, mert nem lett túl szép.
    A másik problémám, hogy nem nagyon akart kijönni belőle.
    Mit rontottam el.
    Köszi a segítséget.

    VálaszTörlés
  7. Erinacea!
    Már meg sem lepődöm...:)))

    Zsuzsa!
    Köszi, ennyit tesz a polikarbonát forma. Háát, hamarosan kipróbálhatod:)

    VálaszTörlés
  8. Gesztenye!

    Köszönöm:)
    Örülök hogy teljesült a vágyad!!!
    Ne ijedj meg, sztem mindenki így kezdi. Aztán beleszeretsz majd, tutti:)

    1. Hajszárítóval azért kell felmelegíteni, hogy ne hűtse le túl hirtelen a csokit, mikor beleöntöd, mert foltos lesz tőle (kb. a 10. zebra-csíkos táblacsoki után jöttem rá:(
    A szilikon nem vezeti el a hőt, ez viszont igen.
    Arra vigyázz, hogy melegebb se legyen mint a csoki.

    2. Keveset kell várni vele mint a szilikonnal ha temperált csokival dolgozol, mert gyorsan hűl és szilárdul benne. Ha sokat vársz, túl vastag lesz a burok.
    Én beleöntöm, kiütögetem a légbuborékokat és már öntöm is ki belőle.

    3. Ha nem jön ki a formából 3 oka lehet:
    - nem jól temperáltad ( a temperált csoki ahogy kihűl, zsugorodik, ezért aztán kipottyan belőle, h megfordítod)
    - nem hűlt még elég ideig a hűtőben. Akkor jó, ha megnézed a forma alját és csak a homogén fehér felületet látod. Nem jó még, ha foltokban látszanak még a csoki sötétebb kontúrjait is, ott még tapad a formához. Akkor nem érdemes még piszkálni, mert megsérül a felszíne, ha erővel kiütögeted. Vissza a hűtőbe még fél órára.
    (nem temperált csokival sztem nem érdemes próbálkozni, mert nem fog kijönni)
    - nem volt tiszta a forma, víz, zsír stb. foltok lehettek benne.

    Bocs, hogy ilyen litániát írtam, rövidebben nem ment:(

    Számolj majd be a további kísérletekről, szorítok!

    VálaszTörlés
  9. Vianne!
    Nagyon szépen köszönöm a segítséget, nagyon kedves vagy.
    A forma egyébként nagyon tetszik, de ugye nem ehhez vagyok szokva.
    A formán már nagyon régóta gondolkodtam, de ugye az ára. Most viszont sikerült az Écsy Kft-nél venni viszonylag jó áron.
    KÖszi még egyszer a segítséget, hétvégén újra megpróbálom, aztán beszámolok róla:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...