Ez a bonbon a töltött táblából megmaradt eper felhasználására született. Vodkás étcsoki ganache-sal párosítottam. Jól működnek együtt, egyik kedvenc barátnőmnek már többször elkészítettem azóta. Addict :)
Hozzávalók 24 darabhoz:
250 g 70%-os temperált étcsokoládé, 150 g 70%-os étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 100 g eper, 40 g cukor, fél tk pektin, 5 cl jó minőségű vodka, cayenne bors
Az eperből, cukorból, pektinből sűrű dzsemet főzök, cayenne borssal ízesítem, hagyom kihűlni, majd 1 napra hűtőbe teszem.
A temperált étcsokit a (hajszárítóval) felmelegített formába öntöm (polikarbonát forma esetén). Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak, majd visszaöntöm a csokit a tálba és félreteszem a lezáráshoz. Formákat kicsepegtetem, a felesleget habkártyával lehúzom. Hűtő 30 percre.
A temperált étcsokit a (hajszárítóval) felmelegített formába öntöm (polikarbonát forma esetén). Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak, majd visszaöntöm a csokit a tálba és félreteszem a lezáráshoz. Formákat kicsepegtetem, a felesleget habkártyával lehúzom. Hűtő 30 percre.
A tejszínt a vodka felével közepes lángon felforralom, majd a feldarabolt étcsokira öntöm. Homogén állagúra keverem, majd hozzáadom a vodkát. Hűtőbe teszem 15 percre.
A bonbonhüvelyeket félig megtöltöm az eperrel majd hűtő 10 percre. Aztán beletöltöm az étcsoki ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak. Hűtő 10 perc.
A csokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. A felesleget habkártyával lehúzom és 1 órára hűtőbe teszem.
Óvatosan puha konyharuhára vagy sütőpapírra fordítom és a bonbonok kipotyognak belőle.
Vianne, ez szuper lehet(ett), tetszik az eper-vodka páros! És a képek is nagyon szépek! Ez a csavart félgömb forma a Goodwillnél? Mert én is azt rendeltem, csak pont nem érkezett meg, mielőtt eljöttem Heidelbergbe, úgyhogy most anyánál vár engem :)
VálaszTörlésJa, már korábban szerettem volna kérdezni, hogy hol veszel pektint. Culinaris?
Lesz egy meglepim neked a héten a blogomon :))
Szia Erinacea!
VálaszTörlésTe aztán gyors vagy, mint a villám, még ki se léptem:)
Igen, Goodwill-es a forma. Nézz körül a FoodPack-nál is. De vidd a havi fizetésed is (és a párodét is:) annyi gyönyörű formájuk van.
Pektint Culinarisban, vagy dzsemfixet használok (az is gyümölcspektin). Van abban a webshopban is, ahol a liofilizált gyümiket találtad.
Kíváncsi vagyok nagyon!!!
Köszi a választ, Vianne! Akkor a pektint majd megnézem, ha hazamentem áprilisban. Ja, meg a FoodPack-ba is be kéne nézni... A formádat meg nem akartam lekoppintani, csak meglepődtem, hogy akkor ugyanazt rendeltem :)
VálaszTörlésHúúú, ez nagyon jó lehet! :-))) És teljesen profi a külalakja is! Most jól esne 1-2-3 belőle! :-D
VálaszTörlésVianne!
VálaszTörlésCsodás bonbont készítettél:-))
Nagyon szép a kép is.
Én meg csak vágyakozom a polikarbonát forma után:-))
Vianne!
VálaszTörlésKépzeld el ma kaptam egy polikarbonát formát, nagyon klassz, de nem sikerült nagyon szépre a bonbon, még rá kell jönni a nyitjára.
Meg szeretném kérdezni, hogy miért kell hajszárítóval megmelegíteni a formát?
A másik pedig, hogy amikor megtöltöd az elején csokival, akkor mennyit vársz a kicsöpögtetéssel.
Én lehet keveset vártam, mert nem lett túl szép.
A másik problémám, hogy nem nagyon akart kijönni belőle.
Mit rontottam el.
Köszi a segítséget.
Erinacea!
VálaszTörlésMár meg sem lepődöm...:)))
Zsuzsa!
Köszi, ennyit tesz a polikarbonát forma. Háát, hamarosan kipróbálhatod:)
Gesztenye!
VálaszTörlésKöszönöm:)
Örülök hogy teljesült a vágyad!!!
Ne ijedj meg, sztem mindenki így kezdi. Aztán beleszeretsz majd, tutti:)
1. Hajszárítóval azért kell felmelegíteni, hogy ne hűtse le túl hirtelen a csokit, mikor beleöntöd, mert foltos lesz tőle (kb. a 10. zebra-csíkos táblacsoki után jöttem rá:(
A szilikon nem vezeti el a hőt, ez viszont igen.
Arra vigyázz, hogy melegebb se legyen mint a csoki.
2. Keveset kell várni vele mint a szilikonnal ha temperált csokival dolgozol, mert gyorsan hűl és szilárdul benne. Ha sokat vársz, túl vastag lesz a burok.
Én beleöntöm, kiütögetem a légbuborékokat és már öntöm is ki belőle.
3. Ha nem jön ki a formából 3 oka lehet:
- nem jól temperáltad ( a temperált csoki ahogy kihűl, zsugorodik, ezért aztán kipottyan belőle, h megfordítod)
- nem hűlt még elég ideig a hűtőben. Akkor jó, ha megnézed a forma alját és csak a homogén fehér felületet látod. Nem jó még, ha foltokban látszanak még a csoki sötétebb kontúrjait is, ott még tapad a formához. Akkor nem érdemes még piszkálni, mert megsérül a felszíne, ha erővel kiütögeted. Vissza a hűtőbe még fél órára.
(nem temperált csokival sztem nem érdemes próbálkozni, mert nem fog kijönni)
- nem volt tiszta a forma, víz, zsír stb. foltok lehettek benne.
Bocs, hogy ilyen litániát írtam, rövidebben nem ment:(
Számolj majd be a további kísérletekről, szorítok!
Vianne!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a segítséget, nagyon kedves vagy.
A forma egyébként nagyon tetszik, de ugye nem ehhez vagyok szokva.
A formán már nagyon régóta gondolkodtam, de ugye az ára. Most viszont sikerült az Écsy Kft-nél venni viszonylag jó áron.
KÖszi még egyszer a segítséget, hétvégén újra megpróbálom, aztán beszámolok róla:-)