"Nem szép, de finom" kategória egyik jelöltje ez a trüffel (édesanyám szerint krumpli). Brutál étcsokis, az alkohol tovább fokozza a karakteres ízét. Férfias darab.
Hozzávalók:
15 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 0,4 dl whisky, 2 dkg lágy vaj, 10 dkg temperált étcsokoládé, jó minőségű kakaópor
A tejszínt a whisky felével erős lángon felforralom és a feldarabolt étcsokira öntöm. Homogén állagúra keverem, frissen tartó fóliával letakarom és kb 12 órára hűtőbe teszem.
Kézi mixerrel alacsony fokozaton felverem és a vajat hozzáadom. Beleöntöm a whisky másik felét és 2-3 percig tovább keverem. Habzsákba töltöm és kiterített sütőpapírra kis halmokat nyomok belőle. Kb. 1 óra hűtő.
Formátlan kis golyókat gyúrunk belőle, temperált étcsokiba forgatjuk, majd beletesszük a kakaóporba. Egyszerre többet is lehet, rázogatjuk, hogy mindenhol befedje, majd egy tálra tesszük. Hűtőbe jól záródó dobozban tegyük és 1 hétnél tovább ne tároljuk, mert kiszárad.
Húúúú, nagyon jó lehet! Annak ellenére vágyom rá, hogy csak úgy nem iszom whiskyt. :-) Hát akkor annak, aki szereti is a whiskyt... :-D
VálaszTörlésA whisky jöhet, különösen ha ír whiskyről van szó :) Nagyon jó kis trüffel! Egy kérdésem van: és eddig idegenkedtem a trüffelek kakaóporba hempergetésétől, csak simán csokiztam. Nem nagyon "szájpadlásra tapadós" ennyi kakaóportól?
VálaszTörlésZsuzsa!
VálaszTörlésÉn abszolút nem vagyok whisky rajongó, ez a trüffel rendelésre készült. De tényleg jó, olyan karcos lesz tőle a sok kesernyés íz. Maradt itthon pár darab belőle, nem kellett kidobni:)
Erinacea!
VálaszTörlésSzerintem nem zavaró rajta a kakaó. Érdekes a sok textúra találkozása: lágy ganache, roppanós burok és a kakaópor. Fontos viszont hogy tényleg jó minőségű, finom legyen a kakaó, én Culinarisban vettem direkt a trüffeljeimnek.
A felesleget egyébként le is lehet rázogatni róla, mikor megszilárdult a temperált burok.