2011. június 8., szerda

Levendulás fagyibonbon + Villámjáték folytatódik


Először is nagyon örülök, hogy ilyen sokan jelentkeztetek a játékra! Kíváncsi voltam, hogy van-e 1 vagy 2 kedvenc, ami köré csoportosul általában a választások többsége, de eddig úgy néz ki, ahányan vagyunk, annyiféle az ízlésünk... És ez nagyon jó!!

A JÁTÉK továbbra is folytatódik, ha most olvasod először:
Ha még nem tetted, regizz rendszeres olvasónak és egy kommentben írd meg kérlek ITT, hogy melyik a kedvenced a blogon. Tedd ezt meg jún.15. éjfélig! Az ITT látható szilikonformát fogom kisorsolni (természetesen nem ezt, hanem egy újat:) a kedvenced kíséretében!

Az itt látható levendulás fagyival töltött bonbont pedig sok szeretettel ajánlom Erinacea-nak, aki annyira jó fej volt, hogy ezeket a szépséges kandírozott levendula golyócskákat hazaszállította Heidelbergből. Tette mindezt úgy, hogy akkor még nem is ismertük egymást!:) Az ajánlás másik oka a lila szín iránti közös rajongásunk. A harmadik pedig hogy nagyon egy rúgóra jár az agyunk sok szempontból, feltesz vmit ami bennem épp ötlet szintjén van jelen, vagy posztolok vmit és írja rögtön, hogy nála is hasonló született... Ez időnként nagyon durva, sosem gondoltam volna pl. hogy mást is bonbonkészítésre ihlethet egy ékszer... 
A virágok kivételt képeznek... egyelőre..:)
Szóval kedves Zsuzsi, fogadd tőlem szeretettel ezt a jeges levendula-bonbont!!!

A levendulás fagyihoz parvati receptjét használtam, kicsit módosítva. Nagyon tetszik, hogy nincs benne tojás. Nagyon finom, lágy, és krémes lett.

Hozzávalók (21 db): 
200 g (temperált) étcsoki (70%), 4dl tejszín, 2 dl sűrített tej (én Longevity-t használtam, de sima tubusos is jó), 50g fehér csoki, 4-6 szál friss levendula virág vagy 3-4 tk szárított virág, kandírozott vagy szárított levendula a díszítéshez



A tejszínt és a sűrített tejet összekeverjük, forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről és beletesszük a friss vagy szárított levendulavirágokat, letakarjuk és állni hagyjuk kb. fél órát. (Én 2-3 órát hagytam benne, de ez már tényleg kicsit sok lett:) Majd leszűrjük és a tejszínes keveréket felforraljuk, és a tűzről levéve, hozzáadjuk a felaprított fehércsokit. Homogén állagúra keverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mikor hideg, fagyigépbe vagy egy tálba tesszük és mehet a fagyasztóba. Ha fagyigép nélkül készítjük, mikor már elkezd kristályosodni, félóránként vegyük ki és villával, turmix-szal keverjük át, összetörve a keletkezett kristályokat. Én kb. 5-ször kevertem át és nagyon krémes állagú lett.

Másnap:
 A temperált étcsokit a hajszárítóval kissé felmelegített polikarbonát formába öntöm. Ha szilikonformával dolgozunk sztem itt felesleges temperálni, elég a vízgőz felett megolvasztott csokit önteni a formába. Hagyjuk, hogy a széle kicsit megdermedjen, majd visszaöntjük a tálba. Habkártyával lehúzzuk a felszínéről a felesleget, majd lefelé fordítjuk 10-15 percre, hogy kicsepeghessen és egyenletesen terüljön le benne a csokiréteg. Lehúzzuk a kicsepegett csokit a felszínéről, majd hűtő addig míg meg nem szilárdul a burok. 
A fagyit belekanalazzuk a szilárd csokiburokba és 1 órára visszatesszük a mélyhűtőbe, hogy visszaszilárduljon a fagyi. A maradék csokit felmelegítjük, hogy folyékony legyen, majd kicsit visszahűtjük kb. 30 fokosra (kicsit hűvösnek érezzük, ha a kézfejünkre cseppentjük), a bonbonokra kanalazzuk egyesével és gyorsan elsimítjuk. A ráöntős módszer itt nem működik, mert a csoki azonnal megköt a hideg hatására. Újra mélyhűtő 1 órára aztán kifordítjuk belőle a bonbonokat. Pici olvasztott csokipöttyöt tettem rá és arra biggyesztettem a kandírozott virágot. Újra mélyhűtő fogyasztásig.   

 És így jársz akkor, ha nem eszed meg időben... itt láthatjátok, hogy ez tényleg fagyi:)

11 megjegyzés:

  1. Mmmmmmmmmmmm, guszta! És végre megint lila és levendula! :-)
    Köszi a tippet, www.rozsavolgyi.com tényleg csudi jó, már annyi helyet feljegyeztem, amit meg kell látogatni, csak túl veszélyes! :-)
    Tényleg tök jó, hogy nincs tojás a fagyiban.

    VálaszTörlés
  2. Rengeteg finomság található itt nálad.
    Gratutlálok!
    Nekem ezt tetszik talán a legjobban
    http://levendulaescsokolade.blogspot.com/2011/05/kekpotty.html

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a kedves ajánlást! Hát igen, a fagyibonbont is kb. egyszerre találtuk ki :) Igyekszem a virágokkal is felzárkózni: a blogkóstolón nagyon bejött egy sütiben a levendula-sárgabarack kombó, most ez (is) mocorog a fejemben. Ja, nem ér azt írnod, hogy pont tegnap csináltál ilyet :D

    VálaszTörlés
  4. Jésszusom, de gyönyörű! :)))))))))
    Tudod, nem vagyok levendula rajongó, de ezek a fotók........!!!!!!!! Nem is érdekelt a recept, csak a képeket bámultam tágra nyílt szemekkel, magamban beszélve! :D
    Nagyon jó ízléssel választottad ki ezt a formát! :)

    VálaszTörlés
  5. Én csak csodálni tudom ezeket a csodálatos édességeket.Számomra szinte hihetetlen hogy ilyet otthoni körülmények között lehet csinálni! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Vianne!
    Megint csodát alkottál:-))Nagyon tetszik, bár én idegenkedem a virágtól, de megkóstolnám szívesen.
    Ezzel a formával kacérkodtam a Foodpackban kedden, tegnap, de aztán másikat vettem:-))

    VálaszTörlés
  7. Katuci!
    De jó, egy újabb lila-rajongó??
    Annyira nem veszélyes ám, ezek a bonbonok nem olcsók, de annyira intenzívek, h ha tényleg lassan, az ízekre figyelve eszed őket, 1-2 elég is belőlük egyszerre.
    Jut eszembe, írok majd egy posztot a csokikóstolás alapszabályairól...

    DebiGabi!
    Köszi:) Üdv Neked!!
    Szeretettel várlak máskor is

    Eri!
    Már fel van írva az elkészítendő lekvárok közé:))) még tavaly láttam Lilafügénél
    És nagyon szívesen!

    VálaszTörlés
  8. Susu!
    Köszi:))Hűű, ez komoly elismerés...
    Ez volt a 3. forma, amit anno rendeltem. Most csomagoltam ki:)
    Na, akkor a zöld kardamom majd ebben készül Neked, ha Te nyernél...

    Éva!
    Nagyon köszi, nem olyan bonyolult ám, amilyennek tűnik. Sztem pár hét alatt megtanulnád, egy dolog fontos itt is, mint bármi másnál, hogy szeresd csinálni:)

    VálaszTörlés
  9. Gesztenye!
    Köszi:)Igen, tudom, épp ezért meg is lepődtem h a rózsabonbont írtad kedvencnek:)
    Nahát, és végül milyet vettél?
    Te is gyakran megfordulsz mostanában a Food-Pack-ban, ugye?:))

    VálaszTörlés
  10. Ok, Vv! :) De valamilyen pöttyöt majd kérek rá, mert az nagyon feldobja! :)

    VálaszTörlés
  11. Fantasztikus! És ezek a fotók... (na meg a többi is) Gratulálok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...