2011. február 4., péntek

Tonkababos bonbon


Az egész évekkel ezelőtt kezdődött...
Mikor először néztem meg a Csokoládé című filmet.
Rabul ejtett a különös varázsa. Aztán megnéztem újra és újra,
már nem is számolom, hányszor láttam.
Azt éreztem, közöm van ehhez. A csokoládéhoz. Ehhez a varázslathoz. Aztán elkezdtem teret adni a belső késztetésnek és elkészültek az első bonbonok, csokik.  1 év telt el azóta és szenvedéllyé vált...

Ez az egyik kedvencem. Egyszerű. Nincs túlbonyolítva. A tonkabab mégis ad hozzá valami pluszt. Amitől már egyáltalán nem hétköznapi.





Hozzávalók:
15 dkg 70%-os ecuadori étcsokoládé
10 dkg 35%-os tejcsokoládé
0,5 dl tejszín
1 db tonkabab

Az étcsokit temperálom (hamarosan leírom a folyamatát), majd a bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Fontos, hogy a helyiségben ne legyen több 20 foknál. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, (kb 10-15 perc után) visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hogy a szélén egyenletes réteg képződjön. Így alakítom ki a bonbonhüvelyt, amit aztán megtöltök majd. Hagyom hogy a felesleg kicsöpögjön belőle, majd habkártyával lehúzom róla. 5-10 percre hűtőbe teszem.

Felforralom a tejszínt, belereszelem a tonkababot nagyon finom reszelőn, majd leveszem a tűzről. A feldarabolt tejcsokira öntöm és homogén állagúra keverem. Hűtőbe teszem 15 percre. Mikor kihűlt, de kenhető állagú, habzsákba kanalazom és a bonbonhüvelyekbe töltöm. Hagyok helyet a bonbonok tetején a záró csokirétegnek. Ehhez újratemperálom a félretett csokoládét, mikor eléri a 32 fokot, a bonbonok tetejére öntöm, majd habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk. Fél-egy órára hűtőbe teszem. Mikor megszilárdult, megfordítom a formát és kiveszem belőle a bonbonokat.

A tejszín miatt hűtést igényel, de hűtőbe csak légmentesen záródó dobozban tegyük, különben a hűtő párája tönkreteszi a csokoládé felületét, kifehéredik. 2-3 hétig áll el. Állítólag. Nálunk még sosem pihent ennyit.

Forrás: Pralinék és bonbonok, Holló és Társa Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...