2011. február 16., szerda

Csillagánizs trüffel


A másik kísérlet a hétvégéről. Annyira jól sikerült, hogy a repertoár összes tagját maga mögé küldte. Szóval új kedvenc született. Egyszerű és nagyszerű. Nem kell hozzá forma, kezdők is bátran nekiugorhatnak. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:
125 g 35%-os tejcsokoládé, 0,6 dl tejszín, 3 db csillagánizs, 20 g lágy vaj, csillagánizs-kivonat, 50 g étcsokoládé, jó minőségű kakaópor  


A tejszínt a csillagánizzsal felforraljuk, félretesszük, hagyjuk kihűlni, majd az ánizzsal együtt légmentesen záródó dobozban 4-5 órára hűtőbe tesszük. Aztán leszűrjük, újra felforraljuk és a feldarabolt tejcsokira öntjük. Homogén állagúra keverjük. Megkóstoljuk. Ha nem elég intenzív a csillagánizs íze, tehetünk hozzá még pár csepp esszenciát. Én 5-6 cseppet tettem hozzá. Hűtő 1 órára. Kézi mixerrel felhabosítjuk, és hozzáadjuk a lágy vajat. Összemixeljük. Kiskanállal vagy habzsákkal kis halmokat adagolunk a sütőpapírra. Hűtő 1 órára. Hűtőből ki, gombócot formázunk, olvasztott vagy temperált étcsokiba mártjuk és beleforgatjuk a kakaóporba. Többet is tehetünk egyszerre a kakóporos tálba és rázogassuk, így egyenletesen fedi be a kakaópor és szép formája lesz.

Hűtőben tárolva 1 hétig áll el, fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert úgy érvényesülnek az ízek.  

9 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz lett, imádom a csillagánizst.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy miért teszed be a hűtőbe pár órára a felforralt tejszínt?

    VálaszTörlés
  2. Köszi! A csillagánizzsal együtt àll 4-5 òrát, azért hogy kioldòdjanak az aromài. Ezutàn szűröm le, fűszer kidob, tejszín csokira.

    VálaszTörlés
  3. Ja értem, hogy fűszerestől teszed be:-))
    KÖszi!

    VálaszTörlés
  4. Igen:) javítom majd a receptben, mert ezek szerint nem egyértelmű. Köszi:)

    VálaszTörlés
  5. Ma éppen csillagánizsos fürdődesszertet vettem. Szuper lenne mellé egy ilyen trüffel! :) Igazi kényeztetés lenne így a fürdő. :) És mit innál hozzá? Megy hozzá a pezsgő?
    Csillagánizsom van, de kivonatot hol lehet venni? Vagy csináltad? Még nem is hallottam róla.

    VálaszTörlés
  6. Hmmm...ez jól hangzik, gyertyafény, fürdő, csillagánizs. A csoki meg a bor/pezsgő téma mindig kényes, mert ha nem jól választasz kiolthatják egymást az ízek, vagyis se ez, se az nem érvényesül. Ezért fontos összekóstolni őket. Ha pezsgő, biztos extra szárazzal próbálkoznék.

    VálaszTörlés
  7. És a kivonat. Culinarisban vettem, sokfélét lehet venni, nagy bánatomra ibolyát sajnos nem:(

    Azért használok egy-két cseppet sokszor a különböző bonbonokban mert felerősíti és nagyon tisztán, esszenciálisan adja hozzá az alkalmazott fűszer ízét.

    VálaszTörlés
  8. Ha pezsgő, nekem is a száraz inkább! :) De ha nem pezsgő, van valami ötleted hozzá? Fürdőkádban iszogatni pezsgőt, forralt bort és forró csokit tudok elképzelni... :D
    Szerinted nem lehetne ibolya sziromból kivonatot csinálni? :)
    Na jó, akkor a Kulinarist is meg kell majd látogatnom...

    VálaszTörlés
  9. Forralt bor, forró csoki biztos h nem megy hozzá. Talán száraz fehér borral próbálkoznék még.

    Dehogynem. Nagyon várom már az ibolyaszezont:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...