A hétvégén új ízekkel bővült a repertoár, és ezzel két új favorit is született. Ez az egyik. Ajándékba készült gyermekem édesapjának. Ínyenc, kedveli a keleti fűszereket. A zöld kardamomot gyakran használjuk, ganache-ban most próbáltam először, és biztos hogy nem utoljára. Nagyon karakteres, fűszeres, és egyben harmonikus bonbon született belőle.
Most először használtam polikarbonát bonbonformát a szilikon helyett. A különbséget zongorázni lehet. Az eredmény tökéletes felszínű és talpazatú, csillogó kis gyönyörűség, amit simán betehettem volna bármelyik bonbon-bolt üvegpultjába.
Hozzávalók 24 db-hoz:
250g 70%-os étcsokoládé, 120g 35%-os tejcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 8+4 szem zöldkardamom.
A tejszínt a fűszermozsárban kicsit megtördelt kardamommal (héjastól-magostól, mindenestől) felforralom, majd leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Mikor kihűlt, légmentesen záródó dobozban 4-5 órára hűtőbe teszem.
Az étcsokit temperálom, majd a (hajszárítóval) kicsit felmelegített formába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy távozzanak a légbuborékok, majd önthetem is vissza a felesleges csokit a tálba. Habkárytával lehúzom a felszínét, majd lefelé fordítom. Így egyenletes vastagságú lesz a burok a tetején és a szélein is. Pár perc után újra lehúzom habkártyával a kicsepegett csokit és hűtőbe teszem 10 percre.
A tejszínt leszűröm, majd újra felforralom. A feldarabolt tejcsokira öntöm, homogén állagúra keverem. Hűtőben 10-15 perc alatt kihűtöm. Megkóstolom. Ha nem elég intenzív a kardamom íze, a maradék 4 db-ból kiszedem a magokat és fűszermozsárban apróra töröm. Egyenletesen elosztom a bonbonhüvelyekben, majd habzsákkal beletöltöm a ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak. Ha elég fűszeres a ganache, nem adok hozzá semmit, csak betöltöm. 15 perc hűtő. A csokit újratemperálom, a formára öntöm, habkártyával lehúzom a felesleget. 1 órára hűtőbe teszem, majd megfordítom és a fényes felületű kis szépségek egyszerűen kipotyognak belőle.
Nagyon klasszul néz ki!!!
VálaszTörlésNagyon jó ötlet a kardamom, én őrölve vettem, sütibe már használtam.
Szeretném megkérdezni hol vettél ilyen formát?
Nagyon szuper lett! Én még sosem használtam kardamomot, bár nemrég kaptam őröltet, lehet, hogy ki kellene próbálnom! És köszönöm a félbevágott bonbont! :) Olyan jó meglesni, milyen a töltelék, szinte el tudom képzelni, hogy én haraptam ketté :)
VálaszTörlésGesztenye, én a múlt héten a Milano Ker.-ben láttam (Bp. Visegrádi út 21, nem messze a Nyugati pu.-tól), nagyon megtetszett nekem is, csak még filózom a dolgon, mert olyan 5000-10000 forintos tétel :(
Gesztenye! Erinacea!
VálaszTörlésKöszi nagyon! Tenyleg nagyon finom lett.
De: őrölt kardamommal vèletlenül se àlljatok neki!!!
Teljesen más ízű, nekem is van itthon. A különleges ízt a kis fekete magocskák adjàk, nem a zöld héj. Azt hiszem az őröltben csak az utobbi van. Szòval csak az egésszel érdemes. Màr szinte minden nagyobb szupermarketben kapni, arab boltok, Culinaris stb.
Bonbonforma: tényleg nem olcsó, de èletreszóló darab. Sőt abban reménykedem, h továbbörökítem majd az unokàimra, így màr nem is dràga;)
VálaszTörlésÉs dolgozni velük...hààt legszívesebben az összes szilikonomat lecserélném, pedig eddig szerettem őket.
Van a Milano-ban is, én a GoodWill Kft-nél vettem(nagyker)
Általában csak kartonban lehet venni, 20 db-ot, de szerencsèm volt, volt nekik raktàron pàr darab.
Köszi a választ!
VálaszTörlésAzt hiszem akkor mostanában maradok a szilikonnál.
Gesztenye!
VálaszTörlésSztem erdemes futni egy kört, hàtha van még belőle. Nem emlekszem a pontos àrra, mert többmindent is vettem, brutto 5-6 ezer körül volt.
Köszi, ha Pestre megyek megnézem:-)
VálaszTörlésNagyon tetszik! Azt hiszem, beteszem a hűtőbe érlelődni azt a kardamomos tejszínt...
VálaszTörlésMegnéztem én is a Goodwill honlapját. Szerencse, hogy messze van, mert totál anyagi csőd lenne. :)
Ez a forma is nagyon tetszett, de találtam holland fapapucsost! Az öcsém nagy holland-imádó... Talán hamarosan eljutok Bp-re, bár ha csak többet lehet venni egyszerre, akkor elkeseredek. :(
Ja, és a doboz is klassz! :)
Zsuzsa!
VálaszTörlésHajrá! Majd számolj be róla, hogy sikerült. Én elkészítettem pár napja újra, tettem most is magokat utólag még a ganache-ba mert jobban kijön a kardamom íze, ha közben rá is harapsz egy-egy magocskára. Enélkül nekem nem volt elég intenzív, hiába hagytam egy éjszakát a tejszínben.
Goodwill: mindenképp érdemes! Most voltam újra, már írtam is Gesztenyének, h összekevertem az infokat. 5 tábla van egy kartonban nem 20 és vannak nagyon keresett formák (pl ez is) ami többnyire van nekik raktáron, így darabra is vásárolható. 5000 alatt volt az ára.
Na és a csokik...!!!!!!! :):):)
Doboz: belga trüffeles doboz ihlette, saját gyártás, most készül még 4-5 féle színben
Tegnap este elaludtam... nem csináltam semmit. :(
VálaszTörlésKözben eszembe jutott valami. Fekete kardamommal milyen lenne? Az nem érettebb, aromásabb? Szerinted mi a különbség a kétféle kardamom között? Én még csak őröltet használtam a sütikbe, az egészek kipróbálásra várnak.
Mindenképp egésszel próbáld ki, ahogy írtam már fentebb, az őrölt más ízélményt ad.
VálaszTörlésFeketét nem próbáltam még, annyit tudok róla, hogy füstősebb ízű, édességekhez általában a zöldet használják, mert ez lágyabb ízvilágú. De próba, szerencse:)
Persze, olvastam, hogy az őrölt más ízt ad. De korábban csak azzal találkoztam. Kb. 15 éve hoztam a svédektől először, a bullarba szoktam tenni. Szerencsére egy arab nyitott nálunk boltot, ott tudok venni jó pár keleti dolgot. Húúú, milyen más volt az a füge, mint a bolti! :))) Csak az eladó nemigen ért a termékekhez, sokszor nem tud válaszolni, hogy pl. melyik fűszer mibe való.
VálaszTörlésOk, zölddel fogom kipróbálni! :) Köszi!