2011. február 14., hétfő

Zöld kardamom


A hétvégén új ízekkel bővült a repertoár, és ezzel két új favorit is született. Ez az egyik. Ajándékba készült gyermekem édesapjának. Ínyenc, kedveli a keleti fűszereket. A zöld kardamomot gyakran használjuk, ganache-ban most próbáltam először, és biztos hogy nem utoljára. Nagyon karakteres, fűszeres, és egyben harmonikus bonbon született belőle.

Most először használtam polikarbonát bonbonformát a szilikon helyett. A különbséget zongorázni lehet. Az eredmény tökéletes felszínű és talpazatú, csillogó kis gyönyörűség, amit simán betehettem volna bármelyik bonbon-bolt üvegpultjába.  

Hozzávalók 24 db-hoz:
250g 70%-os étcsokoládé, 120g 35%-os tejcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 8+4 szem zöldkardamom.

A tejszínt a fűszermozsárban kicsit megtördelt kardamommal (héjastól-magostól, mindenestől) felforralom, majd leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Mikor kihűlt, légmentesen záródó dobozban 4-5 órára hűtőbe teszem.

Az étcsokit temperálom, majd a (hajszárítóval) kicsit felmelegített formába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy távozzanak a légbuborékok, majd önthetem is vissza a felesleges csokit a tálba. Habkárytával lehúzom a felszínét, majd lefelé fordítom. Így egyenletes vastagságú lesz a burok a tetején és a szélein is. Pár perc után újra lehúzom habkártyával a kicsepegett csokit és hűtőbe teszem 10 percre.

A tejszínt leszűröm, majd újra felforralom. A feldarabolt tejcsokira öntöm, homogén állagúra keverem. Hűtőben 10-15 perc alatt kihűtöm. Megkóstolom. Ha nem elég intenzív a kardamom íze, a maradék 4 db-ból kiszedem a magokat és fűszermozsárban apróra töröm. Egyenletesen elosztom a bonbonhüvelyekben, majd habzsákkal beletöltöm a ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak. Ha elég fűszeres a ganache, nem adok hozzá semmit, csak betöltöm. 15 perc hűtő. A csokit újratemperálom, a formára öntöm, habkártyával lehúzom a felesleget. 1  órára hűtőbe teszem, majd megfordítom és a fényes felületű kis szépségek egyszerűen kipotyognak belőle.



12 megjegyzés:

  1. Nagyon klasszul néz ki!!!
    Nagyon jó ötlet a kardamom, én őrölve vettem, sütibe már használtam.

    Szeretném megkérdezni hol vettél ilyen formát?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper lett! Én még sosem használtam kardamomot, bár nemrég kaptam őröltet, lehet, hogy ki kellene próbálnom! És köszönöm a félbevágott bonbont! :) Olyan jó meglesni, milyen a töltelék, szinte el tudom képzelni, hogy én haraptam ketté :)
    Gesztenye, én a múlt héten a Milano Ker.-ben láttam (Bp. Visegrádi út 21, nem messze a Nyugati pu.-tól), nagyon megtetszett nekem is, csak még filózom a dolgon, mert olyan 5000-10000 forintos tétel :(

    VálaszTörlés
  3. Gesztenye! Erinacea!

    Köszi nagyon! Tenyleg nagyon finom lett.
    De: őrölt kardamommal vèletlenül se àlljatok neki!!!
    Teljesen más ízű, nekem is van itthon. A különleges ízt a kis fekete magocskák adjàk, nem a zöld héj. Azt hiszem az őröltben csak az utobbi van. Szòval csak az egésszel érdemes. Màr szinte minden nagyobb szupermarketben kapni, arab boltok, Culinaris stb.

    VálaszTörlés
  4. Bonbonforma: tényleg nem olcsó, de èletreszóló darab. Sőt abban reménykedem, h továbbörökítem majd az unokàimra, így màr nem is dràga;)
    És dolgozni velük...hààt legszívesebben az összes szilikonomat lecserélném, pedig eddig szerettem őket.
    Van a Milano-ban is, én a GoodWill Kft-nél vettem(nagyker)
    Általában csak kartonban lehet venni, 20 db-ot, de szerencsèm volt, volt nekik raktàron pàr darab.

    VálaszTörlés
  5. Köszi a választ!
    Azt hiszem akkor mostanában maradok a szilikonnál.

    VálaszTörlés
  6. Gesztenye!

    Sztem erdemes futni egy kört, hàtha van még belőle. Nem emlekszem a pontos àrra, mert többmindent is vettem, brutto 5-6 ezer körül volt.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik! Azt hiszem, beteszem a hűtőbe érlelődni azt a kardamomos tejszínt...
    Megnéztem én is a Goodwill honlapját. Szerencse, hogy messze van, mert totál anyagi csőd lenne. :)
    Ez a forma is nagyon tetszett, de találtam holland fapapucsost! Az öcsém nagy holland-imádó... Talán hamarosan eljutok Bp-re, bár ha csak többet lehet venni egyszerre, akkor elkeseredek. :(
    Ja, és a doboz is klassz! :)

    VálaszTörlés
  8. Zsuzsa!

    Hajrá! Majd számolj be róla, hogy sikerült. Én elkészítettem pár napja újra, tettem most is magokat utólag még a ganache-ba mert jobban kijön a kardamom íze, ha közben rá is harapsz egy-egy magocskára. Enélkül nekem nem volt elég intenzív, hiába hagytam egy éjszakát a tejszínben.

    Goodwill: mindenképp érdemes! Most voltam újra, már írtam is Gesztenyének, h összekevertem az infokat. 5 tábla van egy kartonban nem 20 és vannak nagyon keresett formák (pl ez is) ami többnyire van nekik raktáron, így darabra is vásárolható. 5000 alatt volt az ára.
    Na és a csokik...!!!!!!! :):):)

    Doboz: belga trüffeles doboz ihlette, saját gyártás, most készül még 4-5 féle színben

    VálaszTörlés
  9. Tegnap este elaludtam... nem csináltam semmit. :(
    Közben eszembe jutott valami. Fekete kardamommal milyen lenne? Az nem érettebb, aromásabb? Szerinted mi a különbség a kétféle kardamom között? Én még csak őröltet használtam a sütikbe, az egészek kipróbálásra várnak.

    VálaszTörlés
  10. Mindenképp egésszel próbáld ki, ahogy írtam már fentebb, az őrölt más ízélményt ad.

    Feketét nem próbáltam még, annyit tudok róla, hogy füstősebb ízű, édességekhez általában a zöldet használják, mert ez lágyabb ízvilágú. De próba, szerencse:)

    VálaszTörlés
  11. Persze, olvastam, hogy az őrölt más ízt ad. De korábban csak azzal találkoztam. Kb. 15 éve hoztam a svédektől először, a bullarba szoktam tenni. Szerencsére egy arab nyitott nálunk boltot, ott tudok venni jó pár keleti dolgot. Húúú, milyen más volt az a füge, mint a bolti! :))) Csak az eladó nemigen ért a termékekhez, sokszor nem tud válaszolni, hogy pl. melyik fűszer mibe való.
    Ok, zölddel fogom kipróbálni! :) Köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...