2011. február 12., szombat

Chilis-narancsos bonbon


Háát, őszintén szólva sosem rajongtam  a Valentin-napért. Kellett jó pár év, mire megszoktam, hogy az életünk részévé vált, ahogy elözönli a várost a rengeteg giccses, ízléstelen holmi. Olyan idegennek, mesterkéltnek, hiteltelennek tűnt. Most sincs kiemelt jelentősége számomra, de elfogadtam a létezését. Úgy vagyok vele, mint sok minden mással: forma csupán, amit mi töltünk meg tartalommal. Rajtunk áll, hogy mivel. Felszínnel vagy hiteles érzésekkel.

Elsősorban, de nem kizárólag Férfiaknak készült. 

Elsőkörben az étcsokoládé keserédes ízét érezzük, amit áthat majd a  narancs friss zamata, végül belép a chili és ez adja a záróakkordot. Már szinte triviális páros, de jól működnek együtt.        

Hozzávalók: 15 dkg 70%-os étcsokoládé, 10 dkg 53%-os étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 1 kicsi szárított chilipaprika, 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja, narancs-esszencia (nem aroma!!)




 A 70%-os étcsokoládét temperálom, majd a szilikonformába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak. Mikor a pereme szilárdulni kezd (kb.10-15 perc), a felesleget visszaöntöm a fémtálba és félreteszem a lezáráshoz. A bonbonformát pár percre lefelé fordítom, hogy kicsepeghessen és egyenletes vastagságú legyen a bonbonhüvely fala, majd visszafordítom és habkártyával lehúzom róla a felesleges csokoládét. Hűtőbe teszem kb. 15 percre.  Közben a tejszínt a narancs lereszelt héjával és a félbevágott, kimagozott chilipaprikával együtt felforralom, leveszem a tűzről és állni hagyom 15 percet. Leszűröm, majd újra felforralom és a feldarabolt 53%-os csokoládéra öntöm. Homogén állagúra keverem és pár csepp narancs-esszenciát adok hozzá. Hűtőbe teszem 15 percre. Mikor a bonbonhüvely megszilárdult, a ganache-t habzsák segítségével beletöltöm úgy, hogy elég helyet hagyjak a lezáráshoz. Hűtőbe teszem pár percre. Az étcsokit újratemperálom, és a bonbonok tetejére öntöm, habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget. Újra hűtő, kb. 1 óra után ki lehet nyomni a formából.

2-3 hétig tárolhatjuk hűtőben légmentesen záródó dobozban, ami egyrészt megvédi a hűtőben lévő párától, amitől kifehéredne, másrészt megakadályozza hogy a csokoládénk átvegye a hűtőben található egyéb élelmiszerek ízét, illatát. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert így jönnek ki az ízei.
Papírdobozban semmiképpen ne tároljuk a hűtőben, mert a csokoládé átveszi a papír ízét.  

2 megjegyzés:

  1. Szia! Jó kis párosítás! És ugyanazt gondolom én is a Valentin-napról, amit Te is írtál: rajtunk múlik, milyen tartalommal töltjük meg!

    VálaszTörlés
  2. Az a jó, hogy meg akarjuk tölteni:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...