2011. február 9., szerda

Gyömbéres-citromos bonbon


Kívül fekete-belül fehér. A 70%-os ecuadori étcsokoládé kesernyés gyümölcsös és a 29%-os belga fehércsokoládé lágy, édes íze a kandírozott gyömbér és a citrom jellegzetes aromáival. Egy másik nagy kedvenc a családi-baráti körben. Elkészítése gyors és egyszerű.

Hozzávalók: 150 g 70%-os étcsokoládé (nálam ecuadori), 0,5 dl tejszín, 100g fehércsokoládé, 4-5 darab kandírozott gyömbér, 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja, citromesszencia (nem aroma!)



Elkészítés:
 Az étcsokoládét temperálom, majd a szilikonformába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak. Mikor a pereme szilárdulni kezd (kb.10-15 perc), a felesleget visszaöntöm a fémtálba és félreteszem a lezáráshoz. A bonbonformát pár percre lefelé fordítom, hogy kicsepeghessen és egyenletes vastagságú legyen a bonbonhüvely fala, majd visszafordítom és habkártyával lehúzom róla a felesleges csokoládét. Hűtőbe teszem kb. 15 percre.  Közben a tejszínt a citrom lereszelt héjával együtt felforralom, leveszem a tűzről és állni hagyom 15 percet. Leszűröm, majd újra felforralom és a feldarabolt fehércsokoládéra öntöm. Homogén állagúra keverem és pár csepp citromesszenciát adok hozzá. A gyömbért apró, 2-3 mm-es kockákra vágom és a fehércsoki-ganache-hoz keverem. Hűtőbe teszem 15 percre. Mikor a bonbonhüvely megszilárdult, a ganache-t habzsák segítségével beletöltöm úgy, hogy elég helyet hagyjak a lezáráshoz. Hűtőbe teszem pár percre. Az étcsokit újratemperálom, és a bonbonok tetejére öntöm, habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget. Újra hűtő, kb. fél óra után ki lehet nyomni a formából.

2-3 hétig tárolhatjuk hűtőben légmentesen záródó dobozban, ami egyrészt megvédi a hűtőben lévő párától, amitől kifehéredne, másrészt megakadályozza hogy a csokoládénk átvegye a hűtőben található egyéb élelmiszerek ízét, illatát. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert így jönnek ki az ízei.  

3 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jó a citromos-gyömbéres ízkombináció! Nagyon elegánsak a bonbonjaid a barna kapszlikban!

    VálaszTörlés
  2. De jjóóó, újabb bonbonos:-))))
    Üdv. a klubban:-))
    Nagyon jól néz ki, és a párosítás isteni:-)

    VálaszTörlés
  3. Erinacea!

    Köszönöm! Nem egyszerű szép kapszlikat beszerezni, de ezt biztosan Te is tudod. Ebből a barnából épp ezért kereskedelmi mennyiséget vettem:)

    Gesztenye!

    nagyon köszi:) Te voltál az első, ugye?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...